Celý říjen se deník Blesk věnuje v rámci projektu Srdce pro vás problému autismu a konkrétně Rodinnému Integračnímu Centru (RIC) v Pardubicích, které pomáhá právě rodinám, kde vyrůstají malí autisté. Jedním z nich je i malý Radeček (6).

„Sice to nemáme podložené, ale já si myslím, že u nás se vše spustilo očkováním, úderem druhého roku přestal mluvit a uzavřel se do sebe. Do té doby to bylo zdravé dítě…,“ vzpomíná maminka Inna (36) s tím, že pak se vývoj zasekl.

Radeček přestal mluvit, začaly afektové stavy plné agresivity. Následovala různá vyšetření a ve 3,5 roce rodina uslyšela od doktorů diagnózu: hyperaktivita, porucha pozornosti a dětský autismus. „Náš Radeček je jiný než klasičtí autisté. Není to na něm vůbec vidět, nepotřebuje mít vše stereotypní, jak to bývá, také na cizí lidi krásně reaguje, což autisté normálně nedělají.“

Největším pomocníkem v rodině a v komunikaci je speciální podložka, na kterou se pomocí suchého zipu přilepí tři kartičky. „Je to komunikační proužek, na který Radeček nalepí to, co chce. Vždy tam musí být osoba – třeba on, pak že chce a to třetí je třeba rohlík, ty totiž miluje,“ popisuje systém Inna.

Rodina se snaží s chlapcem pracovat a má to své výsledky. „Radeček se stále zlepšuje a já si říkám, zaplať pánbůh, že máme takovéto dítě. Začal se rozmlouvat, nemá žádné tělesné postižení, jsou daleko horší případy… Teď se snažíme ho nutit, aby komunikoval, dříve mu stačilo písknout a my mu hned vše dali, teď ví, že si musí vzít tu kartičku a ukázat nám to.“

Rodině pomáhá, a hlavně i radí s výchovou Rodinné Integrační Centrum (RIC). „Kromě různých poradenských činností třeba organizovali rodinný pobyt pro 15 rodin, zajistili asistentky, zorganizovali různé soutěže i pro sourozence, bylo to hrozně fajn takhle vyrazit s rodinami se stejnými problémy. Navíc na nás nikdo nekoukal skrz prsty, když dostal nějaký záchvat, protože to všichni znají a chápou,“ vzpomíná Inna Čermáková.

Nejhorší chvíle v životě

Období jednoho roku mezi 3,5 roku do 4,5 roku bylo tím nejtěžším. „Z této doby máme také nejhorší zážitek, kdy nám skočil do silnice. Byla to vteřina, nejhorší chvíle mého života. To jsme šli na procházku, syn jel na koloběžce, kterou najednou zahodil, a vrhl se do té silnice. Manžel perfektně zareagoval a ve vteřině ho chytl za kapuci a vytáhl ze silnice, a to zrovna jelo auto…,“ vzpomíná na hroznou chvíli maminka Inna.

Zapojte se i vy!

Můžete poslat dar převodem účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 nebo dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPROVAS na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Fotogalerie
7 fotografií