Víte, že pro ženy, které si prošly nebo procházejí týráním, násilím v Česku, existují azylové domy? „Máme v Brně k dispozici dva na neveřejných adresách. V prvním přijímáme ženy, které ještě neznáme, tzn. ty, které se na nás obrátily poprvé a neprošly žádnou z našich služeb. Po zvládnutí krizové situace a stabilizaci klientky je postupujeme do našeho dalšího azylového domu, kde můžou být ze zákona až jeden rok,“ řekla Blesku ředitelka Magdalenia Lenka Hýbnerová (40).

Původním záměrem bylo starat se o ženy, se kterými bylo obchodováno a byly sexuálně zneužívané. Proto v roce 1996 Magdalenium vzniklo. Nyní se organizace stará o oběti domácího násilí. „Tehdy pro takové ženy neexistovala žádná pomoc,“ vysvětluje ředitelka.

Před účinností zákona o týrání osoby žijící ve společném obydlí se ženy bály domácí násilí řešit. „Často se stávalo, že čekaly, až odrostou děti, a pak, třeba po 20 letech, se rozhodly od muže odejít,“ tvrdí Hýbnerová a upozorňuje, že oběti často nerozpoznají, že to, co se jim děje, není v pořádku a že se za to nemusí stydět.

Azylovým domem prošly ženy s děsivými příběhy. „Představte si, jak se třeba cítí žena, které muž, kterého má ráda, zaváže oči a odveze ji autem do lesa. On ji pak vysvleče a přiváže ke stromu a odjede? Žena je vystavena absolutní bezmoci,“ popisuje situaci, s kterou se setkala.

Magdalenium

V každém domě je k dispozici jedna sociální pracovnice. Magdalenium má 7 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Dále psycholožku a externě právníka. Muži v Magdaleniu nepracují.

Klientky si v Magdaleniu samy mohou říct, co potřebují. „Kromě ubytování nabízíme nejen obecné informace, ale i psychologickou nebo právní pomoc,“ vysvětluje ředitelka Lenka Hýbnerová s tím, že v Magdaleniu respektují způsob řešení jejich situace.

Klientky můžou volat (po–pá od 7:00 do 19:00 na 776 718 459), sjednat si osobní jednání, abychom zmapovali jejich situaci a přítomnost domácího násilí. Osobně se do azylového domu nejprve nedostanou, fungují na neveřejných adresách.

Dům z roku 2001 má kapacitu 10 lůžek v pěti pokojích. „Je pro klientky, u kterých teprve mapujeme jejich situaci,“ řekla ředitelka. V druhém domě z roku 2011 je 27 lůžek v devíti pokojích.

„Všechny pokoje mají kuchyňské kouty, děti mají k dispozici dvůr se zahradou. Zde jsou klientky, o kterých víme více. Snažíme se je vést k větší samostatnosti a zodpovědnosti. Máme tedy dvoustupňové zařízení,“ popsala Hýbnerová s tím, že se o svoji bezpečnost nemusí ženy bát. „Jsme pod kamerovým systémem a spolupracujeme s policií. Situace řešíme velmi pružně,“ řekla ředitelka.

Azylové domy jsou vytížené, proto nelze přijímat ženy na krizová lůžka. „Lze ale udělat výjimku, pokud máme ověřenou situaci například od policie, lékaře nebo sociálky a pokud máme v danou chvíli volné lůžko,“ řekla ředitelka.

„Ženy se na pomoc můžou obrátit bezplatně. Financování zařizuje organizace. „Na jedno obsazené lůžko ale dostáváme stále méně peněz. Vloni to bylo 419 korun, letos jen 325 korun. Zbytek peněz musím sehnat z nadací, od dárců, firem,“ vysvětluje ředitelka. Pro letošní rok tak musela sehnat dokonce 1,3 milionu, aby byl zajištěn provoz.

Za rok 2014 řešili 176 obětí. Počet žen ošetřených formou pobytového programu v azylových domech se ročně pohybuje kolem 38 a počet dětí, tzv. svědků domácího násilí, činní 45. Ročně zachytí cca 30 nových případů a poskytnou 5000 odborných intervencí a kontaktů.

Chcete pomoct i vy?

Váš příspěvek půjde na zajištění služeb, které Magdalenium poskytuje ženám a dětem. Jedná se především o dětského psychologa, nezbytné právní a psychologické poradenství.

Můžete poslat dar převodem na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Blesk Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Nebo pošlete dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPROVAS na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Fotogalerie
5 fotografií