„Když mi bylo asi 11 let, tak mi umřela mamka, předtím mi umřel děda, pak mi umřela babička a loni mi umřel taťka a mám už jen brášku. Ten má přítelkyni a bydlím s nimi a jsem moc ráda,“ začíná popisovat svůj příběh Dana s tím, že před časem uvažovala, že by se chtěla »trhnout« a zkusit žít jen sama.

„Chtěla jsem odejít, ale teď to mám tak, že chci být s nimi, hrozně by mi brácha chyběl. Většinu svého volného času trávím v Alce, kde nás učí se právě o sebe postarat. Já tu například chodím prodávat do kiosku, a tak si i něco vydělám,“ pokračuje dále.

Když se usměvavé slečny zeptáte, co je jejím snem, má jasno. „Já bych chtěla hrozně, až dodělám školu, pracovat v Alce na plný úvazek a pomáhat jiným lidem. Je to taková moje druhá rodina.“

Dříve si prý vůbec nedokázala představit, že by mohla jít pracovat, vydělávat si… „Všechno mě tu naučili. Například v pátek chodím pomáhat, to vydáváme obědy, myjeme pak nádobí. Z fáze klienta jsem se dostala do fáze, že já pomáhám, baví mě to,“ dále říká Danuška.

A co na to říká její brácha? „Ten je rád, že se takhle snažím, že mám nějakou zábavu a nenudím se doma. Na tatínka si pamatuji, protože mi vlastně umřel nedávno… Na maminku už moc ne,“ vzpomíná s tím, že podobně si prý nepamatuje ani na autonehodu. „Byla jsem tenkrát malá, batole. Do té doby jsem byla zdravé miminko,pak byla ta nehoda, kdy mě porazilo auto,“ uzavírá.

Danuška se do Alky dostala kvůli svému kombinovanému postižení. Na první pohled není vidět její handicap. Poznat je to až na chůzi a také na řeči, kdy se občas stane, že Danuška dlouho přemýšlí a hledá to správné slovo…

Zapojte se a pomáhejte i vy!

Vzal vás příběh v novinách za srdce? Chcete pomoci konkrétnímu člověku, rodině nebo konkrétní neziskové organizaci? Můžete poslat dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Blesk Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T).

Teď to hlavní! Váš dar poputuje VŽDY té organizaci a těm konkrétním lidem v příbězích, které Blesk zveřejní. Půjde tedy na pořízení služeb či konkrétních věcí právě tomu člověku či organizaci která se o něj stará. Platba je přiřazena konkrétním zveřejňovaným příběhům dle aktuálního měsíce.

A pozor! Chystáme možnost pomoci přes dárcovské esemesky. Sledujte www.srdceprovas.cz!

Potřebují speciální stůl

Obecně prospěšná společnost ALKA, kam Danuška dochází, plánuje udělat kreativní dílnu, kde budou probíhat skupinové činnosti. A bude do ní potřebovat stůl s výřezy, aby u něj mohli pohodlně pracovat i vozíčkáři.

Stůl má speciální tvar, který umožní případnou asistenci ze všech stran u klientů, kteří u něj budou pracovat. Jenže jeho výroba stojí zhruba 30 tisíc korun. Každá částka od vás se počítá

Fotogalerie
5 fotografií