„Když se Tereza narodila, začalo to tím, že se jí na patičkách, které měla u sebe, udělaly puchýřky. V té době si s tím lékaři nevěděli rady, a zkoušeli různé mastičky, protože ta nemoc nebyla ještě tak známá,“ začala vyprávět babička rodiny Věra Melicharová. Postupem věku se u obou jejích potomků nemoc zmírnila. Teď doufá, že k lepšímu se tato po jejím manželovi zděděná vada bude vyvíjet i u vnoučat.

Léky stojí tisíce

V současnosti totiž Sofie Ela i bráška Matýsek potřebují několikrát denně rány čistit a ošetřovat mastmi a léky za několik tisíc korun. „Mají to bohužel horší než já s bráchou. Nemůžou sportovat, jezdit na kole, jít na prolézačky. Venku ujdou asi půl kilometru, a dělají se jim puchýřky,“ popsala Tereza Carvová. „Matýsek má navíc atopický ekzém a já s Eli Marfanův syndrom, což se projevuje vysokým vzrůstem, dlouhými pavoučími prsty a špatným srdíčkem. Už jsem měla cévní příhodu,“ přiznává 186 cm vysoká žena.

Rodinu navíc trápí bydlení v městském bytě s plísní a stotisícové dluhy, kvůli kterým má stále na krku exekutory. „Kdyby nebylo pomoci lidí a nadací, asi bychom už byli na ulici,“ říká Tereza Carvová se slzami v očích.

Nemoc motýlích křídel

Nemoc motýlích křídel (Epidermolysis bullosa nebo též bulózní epidermolýza) je vzácné vrozené dědičné kožní onemocnění. Způsobuje puchýře na kůži a sliznicích. Jeho závažnost se pohybuje od mírného po smrtelné. Pokožka lidí s touto nemocí je velmi křehká a citlivá. Už při sebemenší zátěži nebo zpocení naskakují puchýřky a tvoří trhlinky.

Patroni Klára Doležalová a Karel Voříšek: Pomáhat se prostě musí!

Obecně prospěšná společnost Život dětem, se kterou je Blesk propojen díky projektu Srdce pro děti, přispěla rodině na zaplacení nedoplatku za plyn, přepisu auta a rodina také mohla vyrazit na ozdravný pobyt do Chorvatska. Před vánočními svátky ji navštívili i patroni dětí moderátorská dvojice Karel Voříšek s Klárou Doležalovou. Přivezli hračky a finanční příspěvek na chod domácnosti.

„Mísí se ve mně smutek, že se někdo dostane do tak těžké životní situace s radostí, že existují lidé, kteří mají chuť a touhu pomoci a být užiteční,“ komentovala návštěvu rodiny moderátorka zpráv.

„Je to sympatická rodina, která má bohužel hodně starostí. Proto je potřeba takovým lidem pomáhat, když se stát nestará tak, jak by měl,“ dodal Karel Voříšek.