Rekord

Dva týmy mezi elitní dvaatřicítkou EL Česko nikdy nemělo – to je rekord! Dva kluby v jarní části byly celkem 3x, naposledy v roce 2004, Sparta v Lize mistrů a Teplice v Poháru UEFA. Skutečnost, že si postup oba zajistily už před posledním kolem, je naprosto unikátní.

Miliony

I v chuší soutěži lze vydělat desítky milionů korun. Plzeň je na tom lépe: 7,5 mil. za předkola, 32,5 za účast ve skupině, 17,5 za tři výhry a remízu, 10 za postup – celkem 67,5 milionu korun. Dalších deset by přidalo vítězství nad Atlétikem v posledním kole (bonus za 1. místo plus za výhru). Sparta si zatím vydělala 62,5 milionu.

Body

Plzeň se Spartou národní koeficient společně vytáhly na hodnotu 6,25, což znamená devátý nejlepší v Evropě a nejlepší český od sezony 2003/04. Tehdy to bylo 7,375. To lze překonat, stačí dvě výhry a jedna remíza. Když se podobné sezony podaří zopakovat, za tři roky může český mistr jít přímo do Champions League.

Naděje

Pod stromeček (los je 20. prosince) dostanou české týmy soupeře pro play off posledních 32 klubů Europa League, hrát se bude 14. a 21. února. V osudí budou i propadlíci z třetích míst tabulek Ligy mistrů: určitě schůdní Pireus či Kyjev, pravděpodobně také atraktivní Chelsea a Man. City!

Soupeři

Vítězové skupin EL budou nasazeni – Plzeň se o tuto výhodu ještě popere s Atlétikem Madrid, Sparta skončí druhá. K jistým vítězů a tedy možným soupeřům Letenských patří už kolo před koncem Fenerbahce, Dněpr, Kazaň a Charkov.