Režisér Danny Boyle je kabrňák. Úvodní ceremoniál 30. letních olympijských her naplánoval s přehledem a vše odsýpalo jak na drátkách. A především to byla zábava! Bez přehnaného patosu, zato s notnou dávkou anglického humoru.

Přenos z úvodu OH bývá jednou z nejsledovanější akcí na světě. Boyleovi se k potěše miliard diváků podařilo do programu zakomponovat řadu zajímavých prvků - herecká a taneční vystoupení přinesla závan let minulých, včetně vzpomínky na dětská dobrodružství. Ale také výjevy z anglického venkova, průmyslové revoluce nebo současné, moderní a internetem skrz naskrz prolezlé společnosti.

Boyle se také nebál posunout volume hudební produkce pořádně doprava. A tak se olympijským stadionem rozburácely ostré kytarové riffy pankáčů Sex Pistols, nebo známé melodie Rolling Stones, Queen a také současných hvězd britské kytarové scény Arctic Monkeys. Ti zahráli naživo, stejně jako bývalý člen Beatles Paul McCartney, který rozezpíval stadion hitem Hey Jude.

Královna s padákem

Během večera však došlo i na komické prvky. V předtočeném klipu vystoupila Její veličenstvo Alžběta II. po boku filmového agenta 007 Daniela Craiga

Královna hrála sebe sama a podle filmařů zvládla svůj debut s přehledem, na první klapku. V několikaminutové sekvenci Craig jako agent James Bond vešel do královniny pracovny a královna suše pronesla: "Dobrý večer, pane Bonde".

Nechala se pak doprovodit k vrtulníku a převézt nad olympijský stadion ve Stratfordu. A pak to přišlo. Když krátký film skončil a nad stadionem se objevil skutečný vrtulník, ze kterého vyskočili dva kaskadéři oblečení jako královna a Bond. Když se pak snesli na zem, skutečná královna vešla za bouřlivého potlesku na stadion, ovšem za doprovodu manžela Philipa.

Herecké etudě královny tleskal z čestné lože i zbytek královské rodiny - princ Charles, jeho syn William s manželkou Kate a bratrem Harrym. Společenost jim dělal samozřejmě i premiér David Cameron.

Oheň zapálilo sedm talentů, přihlíželi Češi v gumovkách

A když se mezi anglické filharmoniky vloudil Rowan Atkinson, alias Mr. Bean, bylo o další zábavu postaráno.

Povedla se však i samotná choreaografie zapálení olympijského ohně - postarala se o to nakonec sedmička mladých sportovců poté, co pochodeň na stadion přinesl legendární britský veslař a pětinásobný olympijský vítěz Steve Redgrave. Tomu ji po Temži dovezla fotbalová ikona David Beckham.

Her se zúčastní zhruba 10 500 sportovců ze 204 zemí, jejichž výpravy před oficiálním zahájením absolvovaly tradiční nástup na plochu. Čechy přivedl v roli vlajkonoše badmintonista Petr Koukal a sportovci se s narážkou na tradičně deštivé britské počasí představili v holinkách a s deštníky v rukou.

"Byl to obrovský zážitek. To jsou momenty, kvůli kterým sport dělám. Nervózní jsem nebyl, všechno utíkalo tak rychle," řekl ke zdařilému ceremoniálu Koukal.

Fotogalerie
32 fotografií