Tak to je bomba! Trenér František Straka si balí kufry, fotbalová Sparta ho vyhodila! Na lavičce ho nahradí Jaroslav Hřebík. Straka přitom tým dovedl do Ligy mistrů a tuzemské soutěži kraluje s devítibodovým náskokem! "Po dlouhé analýze podzimních výkonů došlo vedení jednohlasně k závěru, že je potřeba zlepšit sportovní kvalitu. Žádné jiné spekulace o odchodu trenéra Straky nejsou pravdivé. Chceme hrát Ligu mistrů a v souboji se silnějšími týmy rozhoduje precizní taktika. Proto jsme angažovali pana Hřebíka," vysvětlil zástupce majitele klubu, skupiny J&T, a místopředseda představenstva Daniel Křetínský. Hřebík podepsal smlouvu do 30. 6. 2006, s opcí na další dva roky. Změnu trenéra prý Sparta konzultovala i s českými odborníky. "Nikdo z nich ale nevěděl, proč se ptáme," poznamenal Křetínský. "Už za svého minulého působení ve Spartě ukázal, že smysl pro organizaci hry má veliký. Sparta za něj hrála skvělý fotbal. A to měl k dispozici mnohem horší tým, než je ten náš," připomněl Křetínský sezónu 2001/2002, kdy Hřebík na Letné trénoval a tým dovedl do osmifinále Ligy mistrů. Klub měl parádní podzim, jenže jaro bylo mizerné. "Diskutovali jsme o tom a pan Hřebík nás přesvědčil, že za tím nebylo jeho trenérské neumění," řekl Křetínský.


Vítali ho rajčaty Když ho kdysi vyhazovali, vypuklo málem povstání. A včera zase. Jaroslav Hřebík probouzí v letenských vlajkonoších revoltující demonstranty. "Franta Straka! Hřebík ven!" buráceli za okny místnosti, v níž zrovna probíhala tisková konference. "Teď se mi mluví hůř," pousmál se nový kouč fotbalové Sparty, když slyšel, jak ho zhruba padesátka fanoušků "uvítala". To ještě netušil, jak horké chvilky společně s klubovým místopředsedou Danielem Křetínským prožije po podpisu smlouvy. Rozvášněný dav na ně házel jablka a rajčata, zasahovat musela policie i ochranka. "Franz vám vytrhl trn z paty a vy ho vyhodíte!" vztekali se fandové, kteří se na protestní akci svolávali už od rána. Další rebelií vyhrožují při nejbližším domácím zápase, který Sparta sehraje 5. března s Blšany. "Věděli jsme, že děláme nepopulární krok. Ale my ho nedělali proto, aby byl populární, ale aby nám pomohl," vzkázal Křetínský kritikům. "Podle prvních ohlasů ani nepředstavují většinový názor sparťanské veřejnosti," zachoval klid Angličana.
Nový kouč: Šimáka chci poznat Přichází v nevídané roli. Jaroslav Hřebík (56) přebírá trenérské kormidlo fotbalové Sparty, když se jí daří a suverénně vede ligu. Budou nějaké změny v kádru? Šimák například nepřesvědčil, někteří hráči měli slíben odchod. "Hráče chci nejdřív poznat. To platí i pro Šimáka. Až pak se uvidí, jak to s ním bude. A ostatní? Od vedení mám slíbeno, že pozastaví všechny přestupy až do chvíle než se dostatečně poznám s týmem." Před pěti lety s vámi měli potíže zejména techničtí hráči, jako třeba Zelenka. Mluvilo se o neshodách v kabině. Nebojíte se, že se to bude opakovat? "Tohle je jiná Sparta, než když jsem odcházel. Je jen škoda, že Zelenka tehdy nehrál tak, jako teď. Všechno mohlo dopadnout úplně jinak." Vedení Sparty prý počítá na dlouhou dobu s vaší koncepční prací. Lze tomu v Česku věřit? "To stejné jsem slyšel, když jsem šel do Sparty poprvé… Teď ale pan Křetínský byl první, který za mnou přišel a chtěl analyzovat minulost. Proč a jak se to stalo. Teď mám lepší pocit a chci tomu věřit."
Proč dostal vyhazov? František Straka: Můžu se každému podívat do očí, odvedli jsme dobrou práci "V první chvíli jsem byl jako opařený. Nějaký čas mi asi bude trvat, než to všechno strávím." Tak glosoval včerejší ráno, respektive nečekaně neradostné "uvítání" na Letné, František Straka, teď už bývalý trenér fotbalové Sparty. Od šéfů se totiž na schůzce hned po svém příchodu dozvěděl, že na lavičce Sparty končí. Navzdory tomu, že Letenští vedou po podzimní části ligu o devět bodů před Teplicemi. A tak se všichni ptají: co je důvodem Strakova náhlého odchodu? Výsledky zřejmě ne, i když završení letošního vystoupení v Lize mistrů (domácí prohra s Fenerbahce a debakl v Lyonu) u vedení klubu přílišné veselí vcelku logicky nevzbudilo. Co tedy? Příliš hlasitá a odvážná Strakova prohlášení, že "bude-li se konat hráčský výprodej, na Letné končím"? Nebo snad hra Pražanů, které k bůhvíjaké líbivosti či velké systematičnosti přece jen dost chybí? Nebo snad... V kuloárech se špitá, že důvodem odchodu charismatického kouče je něco úplně jiného, něco, co s výsledky ani herním projevem nikterak nesouvisí... "Můžu se každému podívat do očí, odvedli jsme tu dobrou práci. Podařilo se nám utvořit skutečnou fotbalovou partu, která šla tvrdě za svými cíli a ty se nám dařilo plnit," uvedl trenér, jenž přišel do Sparty v březnu z Teplic, aby na Letné zachránil alespoň druhou příčku a tím účast v předkole Champions League, což se mu podařilo. "Před časem jsem skutečně prohlásil, že při masivním výprodeji hráčů už Straka trenérem Sparty nebude. Ale jestli je tohle důvod mého odchodu, o tom bych nerad polemizoval," řekl hořce odvolaný trenér krátce poté, co se novinku dozvěděl. "Nejsem bezchybný. Hlavně poslední zápas v Lyonu jsme nezvládli. A v některých věcech jsem možná mohl postupovat jinak. Každopádně to pro mě bude ponaučení do budoucna," konstatoval Straka.
Rošádu nikdo nechápe Každý si o tom myslí své, ale jedno mají společné: šok! "Tohle jsem fakt nečekal," kroutil hlavou internacionál Ladislav Vízek nad trenérskou výměnou ve fotbalové Spartě. "Vůbec to nechápu," přidal se mostecký kanonýr Horst Siegl. Ten se hlásí ke stejné kastě jako odvolaný František Straka je to sparťan-srdcař. "Proto si myslím, že Franta na tu lavičku patřil," zastal se vyhozeného kouče. A teď další věc: přichází Jaroslav Hřebík. Prospěje to Spartě? Ohlasy jsou rozporuplné. "Za něj Sparta hrála nejlepší fotbal," zavzpomínal Siegl na dobu před třemi lety. "Jenže to bylo na podzim. Na jaře pak hrála tragicky," upozornil Vízek, který vždycky patřil spíš do tábora Hřebíkových odpůrců. "Nic proti němu nemám. Jen jsem zvědavý, co se Spartou udělá," řekl Vízek, který přiznal, že v případě změny by spíš u kormidla čekal Ivana Haška. "K tomu se nechci vyjadřovat. Počkejme si. Za trenéra vždycky mluví jen výsledky," poznamenal Hašek. Výsledek, to znamená titul a přímý postup do Ligy mistrů. "A to Hřebík dokáže," usoudil Vízek.
František Straka se teď těší na dovolenou do Venezuely a naříká: Zlomili mi srdce Nic netušil, šel na ranní pracovní schůzku. Prostě rutina. Jenže když trenér František Straka (46) dorazil na Letnou, dostal vyhazov. Velké sparťanské srdce se v tu chvíli zlomilo. Trenére, co odvolání říkáte? "Co bych tomu asi měl říct? Šel jsem na obyčejnou pracovní schůzku s panem Křetínským. A on mi řekl, že mě vyhodili. To byl blesk z čistého nebe, moje sparťanské srdce se zlomilo." Čím vám to vysvětlil? "Nevěřím tomu, že to bylo předváděnou hrou. Ať se podívají na zápasy v Lize mistrů! Kromě posledního zápasu v Lyonu nás nikdo nepřehrál!" Co zatím tedy bylo? "Možná za to mohly moje řeči o výprodeji. I když ani tomu se mi nechce věřit. Pořád nechápu, proč mě odvolali. Sice jsme vypadli z Ligy mistrů, ale vedeme českou ligu o devět bodů! Důvody asi nejlíp ví jen pan Křetínský." Jak se ohlížíte za svým působením ve Spartě? "Nemám se za co stydět. Odvedli jsme velký kus práce a já jsem splnil, co po mně vedení chtělo, když mě v březnu angažovalo. Dotáhli jsme druhé místo, postoupili do Ligy mistrů. Tehdy jsem jim byl dobrý. Vytrhnul jsem jim trn z paty." Co teď budete dělat? "Jéje! Víte, kolik mám plánů? Těším se na dovolenou. Jedeme do Venezuely, tam si pořádně vyčistím hlavu." Přemýšlel jste o stěhování do Německa? "Kvůli odchodu ze Sparty? To ne, takový je fotbal. Každopádně nejméně do léta se stěhovat nebudeme. Vždyť jsem do Prahy nedávno přestěhoval rodinu, dcera tady chodí do školy." Ani v případě, že by z Německa přišla nabídka? Spekuluje se také o Rakousku. "Ne. Prostě bych dojížděl z Prahy."
"Přežil" pouze Hašek Vlastimil Košťál, prezident Sparty, na Letné během pěti "svých" let spotřeboval stejný počet trenérů. Rekordmanem je z tohoto pohledu Ivan Hašek, který na Letné přežil 23 měsíců a dokonce ani nebyl vyhozen! Neprodloužil smlouvu.
Životnost trenérů na Letné František Straka - 8,5 měsíce Jiří Kotrba - 16 měsíců Jozef Jarabinský - 6,5 měsíce Vítězslav Lavička - 1 měsíc Jaroslav Hřebík - 10 měsíců Ivan Hašek - 23 měsíců
Co na to kabina? Jaromír Blažek - "Překvapení jsme určitě všichni. Je mi to líto, ale všichni tento fakt musíme brát jako profesionálové. Vedení se rozhodlo pro nového trenéra, já to budu akceptovat a pracovat tak jako dosud." Radoslav Kováč - "Za trenéra Straky jsem udělal kus práce, takže mě jeho odchod mrzí, život jde ale dál a já věřím, že další pokrok udělám i za trenéra Hřebíka. Nikdy jsem s ním nepřišel do kontaktu, o jeho metodách jsem jen slyšel, ale z toho, co jsem se dozvěděl strach nemám. Myslím, že nás nečeká nikdo, s kým bych si já ani kabina neměli rozumět." Tomáš Jun - "Je to nečekaná změna, ale věřím, že týmu neublíží. Myslím, že jsem za poslední rok udělal pár kroků nahoru, rád bych, abych takto pokračoval i za trenéra Hřebíka." Tomáš Sivok - "Je to trochu šok, ale rozhodnutí vedení musíme respektovat. Hrál jsem na sto procent pod trenérem Strakou a budu tak hrát i pod novým koučem. Věřím, že rozjetou sezónu podržíme v lize i na jaře, pohlídáme si náskok a dojdeme pro vítězství."