A pak se podaří zvítězit i vám. Jste mistrem světa nebo olympijským vítězem. Trháte rekordy a v očích veřejnosti jste hrdina. Jen vy sám ale víte, že to není čisté. Kličkujete mezi kontrolami a jednou se finta nezdaří a dostanou i vás! Blesk.cz připravil přehled českých hvězd sportovního nebe, které lapila past dopingových komisařů.

Karel Nováček (kokain) - Kokain se našel ve vzorcích českého tenisty Karla Nováčka (reprezentoval vlast ve 13 utkání v Davisově poháru) na French Open v roce 1995. Jeho tříměsíční trest ale vešel v platnost až v květnu 1997.

Karel Nováček
Autor: wikipedie.cz


Bohdan Ulihrach (anabolický steroid nandrolon) - Pozitivní test měl Ulihrach 3. října 2002 na turnaji v Moskvě. Ulihrach tvrdil, že neví, proč měl zvýšenou hladinu zakázané látky. Najmul si i tým odborníků, kteří se měli pokusit očistit jeho jméno. Nepomohlo to. Od tenisové federace dostal trest zákazu hraní na 2 roky.

Bohdan Ulihrach
Autor: ČTK/AP


Martina Hingisová (kokain) - Snažila se skrýt slzy, když předčítala své prohlášení. Občas se jí zlomil hlas. "Měla jsem pozitivní test na kokain," šokovala svět tenistka Martina Hingisová na speciální tiskové konferenci v listopadu 2007. "Jsem naštvaná a frustrovaná, protože jsem stoprocentně nevinná," dodala tehdy sedmadvacetiletá Hingisová, která vyrostla v Rožnově pod Radhoštěm, ale po emigraci reprezentovala Švýcarsko. Po tiskovce oznámila konec kariéry. Sílu, aby bojovala za očištění svého jména, v sobě nenašla.

Martina Hingisová
Autor: wikipedie.cz


Petr Korda (anabolický steroid nandrolon) - Tenista Petr Korda, bývalý druhý hráč světa, neprošel v roce 1998 dopingovou zkouškou na slavném Wimbledonu. V jeho vzorku moči byl objeven nandrolon, patřící mezi anabolické steroidy. Za jeho užití následuje automaticky dvouletý distanc. Petr Korda se na kurty už nevrátil. Přestože mu byl trest zkrácen na polovinu, ukončil kariéru.

Petr Korda
Autor: ČTK


Tomáš Enge (marihuana) - Tomášovi předpovídali velkou budoucnost. Byl prvním Čechem, který se objevil ve Formulu 1. Jeho kariéru ale přeťala marihuana. Ruku nad ním držel manažer Antonín Charouz. Enge byl pozitivně testován v roce 2002 po závodech v Budapešti. Enge dlouho tvrdil, že o vědomém užití marihuany nic neví. Jisté ale je, že "tráva" stála jeho manažera Charouze obrovské peníze! Sám Charouz nakonec v rozhovoru pro jistý sportovní deník řekl: "Enge a marihuana? Už si nejsem jistý jeho nevinou."

Tomáš Enge
Autor: wikipedie.cz


Milan Andreas (marihuana) - Případ votického lukostřelce je ještě čerstvý. Devatenáctiletý mladík si zajistil nominaci na OH v Pekingu, na hry ale neodjel. Měl to být vrchol jeho kariéry, ale nakonec zůstal doma u televize. Andrease se zastal dokonce olympijský vítěz v kanoistice Lukáš Pollert: "Zkusit si jointa trávy je spíše úsměvným prohřeškem." Ale přímluva nepomohla.

Pomáhá marihuana lukostřelci? To je otázka..
Autor: wikipedie.cz


Ota Zaremba (anabolické steroidy) - Jeho největším úspěchem byl zisk zlaté olympijské medaile v Moskvě (1980) ve vzpírání (kategorie do 100 kg). V tomto roce se stal taktéž sportovcem roku ČSSR. K užívání dopingu se po Sametové revoluci otevřeně přiznává a dodává, že za komunismu byl doping řízen státem (podobně jako ve Východním Německu).

Ota Zaremba
Autor: ČTK


TAKÉ O TĚCHTO SE ŠUŠKÁ V SOUVISLOSTI S DOPINGEM:

Jarmila Kratochvílová (atletika) - Je držitelkou světového rekordu na 800 m v čase 1:53.28, který vytvořila 26. července 1983 v Mnichově. Tento rekord je vůbec nejdelším v atletické historii. Kratochvílová dosáhla svých úspěchů díky extrémní tréninkové zátěži ve spolupráci s trenérem Miroslavem Kváčem. V srpnu 2006 byla Kratochvílová nepřímo obviněna deníkem MF Dnes z užívání dopingu - tato obvinění ale odmítá...

Jarmila Kratochvílová
Autor: ČTK


Helena Fibingerová (atletika) - Patří k nejlepším koulařkám atletické historie (1. místo na Mistrovství světa v roce 1983). Také v souvislosti s jejím výkonem se spekuluje o systematickém použití dopingu ve formě anabolických steroidů, který v 80. letech v Československu řídil přímo komunistický režim. Sama k dopingu uvedla: "Odmítám diskuse na toto téma, musím označit za velmi naivní, pokud si někdo mysli, ze někdo z minulých, současných i budoucích sportovců vpustí někoho druhého do tohoto jeho světa."

Helena Fibingerová
Autor: ČTK


(Zajímá vás, jak lovili dopingové hříšníky na OH v Pekingu Čtěte zde!)

(Dopuje také Rafael Nadal? Čtěte zde!)