Zlatá Bára se po Hrách v Londýně cítí unavená a možná už nebude mít chuť naskočit do příští sezony. „Cítím to tak, že bych si mohla dát rok pauzu. Bojovat pořád o zlaté medaile je náročné a jsem psychicky i fyzicky vyčerpaná. Nevím, jak dlouho to vydržím,“ prozradila Špotáková, která roční přestávku možná využije i jako mateřskou dovolenou.

Přestávka není jen kvůli dítěti

„Když dá pánbůh, ať se to děje, já bych byla ráda. Nechávám tomu ale volný průběh,“ usmívá se Bára. Pokud si dá miminko na čas, zváží pokračování v kariéře. „Není to jen o dítěti. Záleží, jestli bude chuť do trénování, motivace, a jak se mi povede poslední závod sezony. V hlavě mám, že příští rok vynechám,“ tvrdí odhodlaně Špotáková.

Železný pauzu schvaluje

Proti odpočinku není ani její trenér, legendární oštěpař Jan Železný. „Mluvili jsme spolu o tom a Honza mi to schvaluje,“ tvrdí dvojnásobná olympijská vítězka. Špotákovou by čekalo jako vrchol sezony mistrovství světa v Moskvě. „Tohle místo mě moc neláká. Nic se nestane, když to vynechám,“ řekla Bára.

Zlatou medaili raději schová

Po návratu do Česka šla Špotáková z jedné oslavy do druhé. „Bylo to dojemné. Pořád jsem brečela. Oslavy byly hodně náročné. Jsem starší a nezvládám to,“ oddechla si šampionka. Největší strach během slavení měla o medaili. „Ještě týden ji venku nechám a pak ji schovám. Nechci, aby byla zničená,“ bojí se Špotáková.

Bára trénuje maminku

Není jen skvělá atletka, ale i trenérka. Bára Špotáková (31) trénuje v hodu

Bára se stala trenérkou. Házet oštěpem učí paní Ludmilu
Autor: ČTK
oštěpem svou maminku Ludmilu, která hází na veteránských soutěžích. 

Maminka Ludmila bude v pondělí v Hrádku nad Nisou házet oštěpem v rámci závodu veteránů nad 60 let a Bára bude při tom jako trenérka. „Byla za mnou dvakrát v Nymburce a udělala si osobák o tři metry,“ pyšnila se Špotáková. Máma je prý v tréninku svědomitější než někteří mladí oštěpaři a hází skoro až ke třiceti metrům. „To je sen každého trenéra vidět, jak se jeho svěřenec zlepšuje," směje se Bára.

Fotogalerie
12 fotografií