Než se ale pochodeň ke královským novomanželům dostala, musela urazit dlouhou cestu, které přihlížely zástupy nadšených londýňanu

Olympijská pochodeň zahájila dnes brzy ráno svou závěrečnou etapu. Po neuvěřitelných 8000 km dorazila do hlavního epicentra města sportu, kterým se pro rok 2012 stává Londýn.

Pochodeň začala svou závěrečnou etapu v Londýně. V 6:55 místního času na Bushey park a etapa byla vedena přes Hampton Court Palace. Poté se vydala na pompézní plavbu po řece Temži na mini flotile, která čítala 50 lidí. Ta se i s olympijským ohněm plavila po řece Temži směrem k Tower Bridge. 

Londýn v euforii

Poblázněnost Olympijskými hrami nejlépe dokumentují miliony Londýňanů, kteří obsypali ulice hlavního města a hlavně břehy řeky Temže, po které se plavila slavnostní loď, která je určena i pro oslavu životního jubilea královny Alžběty. Ta v době her bude oslavovat diamantovou svatbu.

Posledním, kdo nesl pochodeň před velkolepou plavbou na řece Temži, byl čtyřnásobný olympijský vítěz Matthew Pinsent. Ten nesl pochodeň z Hampton Court palace. Pinsentovi aplaudovaly miliony diváků v londýnských ulicích.

Pinsent pevně držel pochodeň nad hlavou než zapálil oheň ve slavnostním kotli na palubě královské lodi, při zapálení aplaudovali miliony lidí, někteří byly dokonce po kolena ve vodě, jen aby viděli olympijský plamen.

Posádka lodě byla složena z mladých i starších členů veslařského klubu v Londýně. Nejstaršími účastníky byli devadesátiletý James Cracknell a Jonny Searle, kteří vyhráli zlaté olympijské medaile v roce 1948 na olympiádě, které se tenkrát také konala v anglickém hlavním městě.

Ve chvíli, kdy Olympijská pochodeň opustí loď, zamíří na londýnskou radnici, kde bude opět utajena před zraky veřejnosti. Podrobnosti o tom, kdo s pochodní opustí radnici a dopraví ji na Olympijský stadion, není známo.

U zapálení nebudou chybět celebrity

U ceremoniálu určitě nebude chybět vévoda a vévodkyně z Cambridge, princ Harry, vévoda z Edinburghu, princ z Walesu a vévodkyně z Cornwallu. Na slavnostním zahájení  budou i další královské rodiny z celého světa. První dáma Spojených států Michelle Obama bude stát v čele delegace USA se svými dětmi.

Mezi celebritami nebudou chybět taková jména jako herec Brad Pitt s manželkou Angelinou Jolie, boxerská legenda Muhammada Ali, představitel Jamese Bonda Daniel Craig nebo sir Paul McCartney.

Kdo zapálí Olympijský oheň?

O totožnosti osoby, která slavnostně zažehne olympijský oheň, zatím není nic známo. Je tradicí, že tuto informaci si vždy pořadatelské země pevně tají. Mezi těmi, kdo by v tomto slavnostním aktu mohli hrát hlavní roli, jsou Steve Redgrave, který získal dvě olympijské medaile ve veslování, desetibojař Daley Thompson, fotbalista David Beckham, dvojitý olympijsky vítěz Dame Kelly Holmes a Sir Roger Bannister, první muž, který pokořil hranici čtyři minuty při běhu na míli.

Je jen málo osob, které si vzpomenou na Olympijské hry v Londýně v roce 1948. Jednou z těchto pamětnic je Florence Rowe, která si pamatuje, když naposledy olympijsky oheň proháněl po Velké Británii. 

Florence Rowe byla v roce 1948 anonymním teenagerem v davu. Včera si jako 81letá splnila celoživotní sen a to když nesla pochodeň z Downing Street. V tu chvíli měli ze splněného snů Florence radost také přihlížející premiér David Cameron i jeho manželku Samantha. Ulice Londýna a břehy Temže přitom lemovaly až tři miliony nadšených diváků.

Fotogalerie
15 fotografií