Skupina, která v Pákistánu falšuje i za pomoci státních úředníků cestovní doklady a víza, nastrčenému novináři vyhověla: Získal pravý pákistánský cestovní pas i s vízem na falešné jméno. Tím však akce nekončí.

Za další úplatek bylo možné se stát dokonce členem oficiální výpravy coby technický pracovník, a mít tak přístup do olympijské vesnice nebo na slavnostní zahájení! Cena? Celkem sedm tisíc liber, což je zhruba 233 tisíc korun. „Pasy jsou pravé, změněna jsou jen jména. Máme své lidi na odpovídajících místech,“ pochlubili se padělatelé.

MI6: Je to děsivá mezera

Novináři kontaktovali s výsledky britskou tajnou službu MI6. „Odhalili jste důmyslnou korupční síť. Je to děsivá mezera, kterou musíme okamžitě ucpat. Takhle se na olympiádu může dostat jakýkoliv terorista,“ řekl deníku The Sun nejmenovaný muž z bezpečnostních složek.

Angličany právě takový útok děsí. Extrémní důkaz: V obytných čtvrtích Londýna jsou dokonce na šesti místech rozmístěny rakety země-vzduch, které mohou ničit letadla či střely útočníků. Bezpečnostní opatření, jejichž chaotičnost je terčem kritiky, vyjdou na neuvěřitelných 33 miliard korun!

V nadsázce lze spočítat, že za to by se dalo pořídit 141 630 pákistánských pasů i s vízem a možností pohybovat se s oficiální výpravou – pokud by ovšem padělatelé nedali množstevní slevu. Snad je dobře, že tahle olympijská bomba vybouchla už před zahájením Her. V pátek už končí veškerá "legrace" a začíná olympiáda, na které se má soutěžit, ne sčítat oběti.

Fotogalerie
3 fotografie

Proč se Londýn bojí?

* Z evropských zemí je Británie nejbližším spojencem USA

* Pokud Al-Kaida plánuje pomstu za smrt vůdce bin Ládina, sledovanější akci nenajde

* Letos uplyne 40 let od atentátu na izraelskou výpravu v Mnichově 1972