Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Týrání zvířat? Majitel uvazuje koně na řetěz

Autor: Pavel Čempěl - 
28. července 2009
18:46

Ochránci zvířat jsou konsternováni. U hlavní silnice křižující železniční trať v Polance nad Odrou je dlouhodobě na silném řetězu přivázáno několik koní. Se sedlákem, který zvolil nestandardní způsob chovu, však dosud nehnuly úřady ani veterina.

Ať je tropické léto nebo arktická zima, u silnice v Polance se den co den pasou koně. Uvázané na masivním řetězu a bez možnosti výběhu. Četné intervence ochránců zvířat se však míjejí účinkem. „Stížností už jsme řešili mnoho a nejedenou skončily přestupkovým řízením. Především když se některé zvíře utrhlo a běhalo po silnici,“ potvrdil starosta Polanky Přemysl Kaspřík. Chovatele čeká v dohledné době další řízení, protože ve středu jeden z koní opět utekl. Po půlnoci ho odchytili až městští strážníci.

Krom útěků lidem vadí údajně kruté zacházení – přivazovaní zvířat na krátkém řetězu u silnice. Řadou podnětů se zabývala veterina, ale týrání chovateli neprokázala. „Koně jsou v dobré kondici a nic nenasvědčuje nevlídnému zacházení,“ uvedl inspektor Krajské veterinární správy. Podle něj zákon přesně definuje způsoby týrání, jenže na tento případ žádný paragraf »nepasuje«. To nahrává do karet majiteli koní Antonínu Prokopovi (57), který se nechal slyšet, že na způsobu chovu nemíní nic měnit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivandurak ( 29. července 2009 13:57 )

Bydlím poblíž, takže koně skoro denně vídám.Nekolikrát jsem si všiml, že mají na těle boláky plné hmyzu,mimochodem, ten koně stabilně otravuje. Strasně mi vadí, že jsou takhle venku (i za bouřky), navíc bez pitného zdroje v dosahu.Nejsou to jediná zvířata, která má tento, pán takhle volně. Má kozy, ovce, krávy...Před dvěma měsíci,jsem ho málem přejel, když prostředkem silnice honil kozu s kůzlezem.To už jsem nevydržel a zařval jsem na něj.Pán je nepřístupný hovoru na jakékoliv téma, má stupidní argumenty a ještě se mi snažil namluvit, že má vše pod kontrolou a je u zvířat stále.Není to pravda.Chodím ke koním poslední týden osobně, mám teď dovolenou, a ani jednou jsem se tam s tím chlápkem nepotkal.Naopak, asi před měsícem, večer, přistihl mé známé, jak u koní stojí a hladí je-konkrétně, tu strakatou kobylu, která nedávno běhala po silnici a málem jí odkrouhl autobus.Ten chlápek po nich vyjel, řval na ně a byl agresivní, prý, že jsou na jeho pozemku a koni ubližují. Škoda, že jsem tenkrát nebyl s nimi.Tak bych ho přetáhl, až by se rozsypal.Příště, až mi zase poletí přes cestu, zastavím a osobně mu nakopu zadnici,aby se mu rozsvítilo.Chápu, že zvířatům asi obětoval celý život,ale jeho přístup evidentně pokulhává.Kdyby nebylo dětí, které občas koně projezdí, asi by na řetězích uhnily.Povím Vám, kde je problém. V zemitém hňupství toho pána!

gogo ( 28. července 2009 21:41 )

který se někde utrhnul i se řetězem, který měl zarostlý na krku ve zhnisané ráně... Štěstí pro mne i pro "majitele", že jsme se nikdy nepoznali ... Asi bych se neovládnul....

misulka1994 ( 28. července 2009 19:07 )

já ybch takocejm debilům dala doživotí..těm co někomu ubližujou a tak

Zobrazit celou diskusi