„Vzhledem k tomu, že video bylo natáčeno v pracovní době v prostorách zpravodajské redakce a následně umístěno na internetových stránkách spojených s TV Nova, přistoupili jsme k ráznému řešení a tvrdým postihům,“ řekl generální ředitel TV Nova Petr Dvořák.

"S iniciátorem celé akce a autorem videa Jiřím Dlabajou ukončila pracovní poměr pro závažné porušení pracovní kázně a poškození jména společnosti," stojí v tiskové zprávě, kterou Nova vydala v 17 hodin.

Podle informací Blesk.cz byl Jiří Dlabaja po poradě šéfů zpravodajství, které se zúčastnil i generální ředitel Petr Dvořák, krátce po poledni vyhozen na hodinu.

Důvodem Dlabajova padáku je video, ve kterém šéfreportér Novy natočil sebe a své kolegy jak chrochtají. K videu ho inspirovala epidemie prasečí chřipky. Video pak dokonce vyvěsil na internetu.

Vzhledem k desítkám lidských obětí, které si pandemie prasečí chřipky zatím vyžádala, celé video působilo velmi výsměšně a neuctivě. To v minulých dnech uznalo i vedení Novy, které tvrdilo, že autora videa i účinkující tvrdě potrestá. A to se dnes stalo.

Samotný Dlabaja nezvedá telefon a nereagoval ani na zaslanou sms.

Trestům ovšem neušli ani reportéři a zaměstnanci Novy, kteří v Dlabajově videu chorchtají. Nikdo z nich ale nebyl vyhozen jako bývalý šéfreportér.

"Se všemi ostatními zúčastněnými redaktory proběhlo interní kárné řízení a byli potrestáni v souladu s vnitřními předpisy společnosti," píše se v oficiální tiskové zprávě Novy.

Časová osa "chrochtacího" průšvihu šéfreportéra Novy Jiřího Dlabaji

Video s chrochtajícími reportéry Televizních novin mělo včera dohru. Tresty na Nově padly přesně týden poté, co odkaz na něj umístil Jiří Dlabaja na služebním webu tn.cz. Jak se události vyvíjely?

Pondělí 27. dubna
15:39
Jiří Dlabaja umísťuje na svém blogu video se svými kolegy, kteří chrochtají. Má to být taškařice. Neuvědomuje si dosah svého nápadu. Mobilem natáčel ve služebních prostorách a odkaz na své dílo je k dispozici na oficiálních stránkách tn.cz.

Středa 29. dubna
večer
První ohlasy na linku Blesku. Čtenáři už viděli video na internetu. Nelíbí se jim, co reportéři TN provádějí.

Pátek 1. května
13:19
Telefonát reportéra Blesku s Jiřím Dlabajou. Jeho zdůvodnění: „Sranda, co by to mělo bejt?“ A vzápětí ujišťuje: „Už je to nějakou dobu smazáno.“
14:55
Dlabaja doplňuje svůj blog. „Stačí si přečíst horní řádky, které doprovázejí video, které je malou nadsázkou. Předpokládám ale, že se dočtu, jak si redaktoři TV Nova dělají legraci z chřipky. Inu, použiji modifikovaná slova mistra bonmotů Miloše Zemana: Neděláme si ze smrtící chřipky srandu, neděláme a pro obzvláště tupé novináře... neděláme.“

Sobota 2. května
5:00
Článek se objevuje na internetovém serveru Blesku s odkazem na video: www.blesk.cz/chrochro. Materiál o redaktorech Novy, kteří byli zachyceni na Dlabajově videu, vychází i v novinách. Video je opět k dispozici prostřednictvím serveru tn.cz.
15:00
Po dotazu řediteli sekce zpravodajství a publicistiky na Nově Martinu Ondráčkovi je rozhodnuto, odkaz na Dlabajovy záběry je definitivně stažen.

Neděle 3. května
Nedělní Blesk cituje Martina Ondráčka: „Tohle jen tak nenechám! Tím si buďte jisti!“ V rozhovoru s Bleskem se opatrně zastává kolegů moderátor Karel Voříšek: „Nevhodná klukovina, která by neměla přebít to, že to jsou dobří reportéři.“
11:26
Jiří Dlabaja se na svých stránkách omlouvá. Nesmyslně však tvrdí, že Blesk už delší dobu pátrá po něčem, čím by ho »posadil na zadek«.

Pondělí 4. května
9:30
Redaktoři zpravodajství jsou nejdříve »na koberečku« u šéfa Ondráčka. Má už jasno o trestu.
10:30
Nejvyšší vedení Novy zasedá a radí se.
15:44
Jiří Dlabaja nebere telefon. Stále volá. Z Novy přichází zákulisní informace: V 16 hodin mu vypnou telefon. Dostal výpověď.
16:51
Jiří Dlabaja končí pro závažné porušení pracovní kázně a poškození jména společnosti.
„Vzhledem k tomu, že video bylo natáčeno v pracovní době v prostorách zpravodajské redakce a následně umístěno na internetových stránkách spojených s TV Nova, přistoupili jsme k ráznému řešení a tvrdým, postihům,“ řekl generální ředitel Petr Dvořák v prohlášení, které TV Nova rozeslala do všech médií. Ostatní »vtipálci« byli potrestáni v souladu s vnitřními předpisy společnosti.