Vita se bude pyšnit dotykovým displejem, pohybovým senzorem, dvěma kamerami, dvěma analogovými páčkami, čtyřjádrovým procesorem a bezdrátovým propojením s konzolí PlayStation 3.

Název Vita znamená latinsky život a Sony chce, aby s jejím novým handheldem zmizela pro hráče hranice mezi jejich životem a zábavou. Oproti PSP je přístroj vybaven o poznání silnějším hardwarem. Pohánět ho bude čtyřjádrový procesor ARM Cortex- A9 MPCore a grafická karta ARM Cortex-A9 MPCore o taktu 200 MHz.

Ovládaní bude různorodé

Pětipalcový OLED displej s fantastickým rozlišením 960 x 544 pixelů bude vybaven multitouch funkcí, takže bude reagovat na dotyky několika prstů najednou. Na zadní straně přístroje bude navíc touchpad pro další dotykové ovládání.

Přístroj bude kromě klasických akčních tlačítek vybaven i dvěma analogovými páčkami pro lepší ovládání. Vepředu i vzadu PS Vita bude kamera, což využijí některé hry pro takzvanou rozšířenou realitu (augmented reality). Kamera nasnímá reálné prostředí kolem hráče a handheld do ní »promítne« herní dění. Zastřílite si tak třeba v obýváku nebo se po ulici proletíte letadlem.

Uvnitř konzole do ruky je navíc pohybový senzor, takže bude hry možné ovládat i nakláněním konzole. Samozřejmostí bude propojení s PlayStation 3. Hráči budou moct sdílet obsah na obou přístrojích a rozehranou hru na jednom zařízení bude možné dohrát na druhém (pokud to bude hra podporovat).

K dostání na podzim

PlayStation Vita se objeví na trhu letos na podzim, a to hned ve dvou verzích. Jedna bude vybavena pouze bezdrátovým připojením wi-fi a její cena se bude pohybovat lehce přes šest tisíc korun. Cena verze s mobilní sítí 3G bude k dostání za přibližně 7 300 Kč.

Hry pro PS Vita se budou distribuovat jak digitálně, tak na nových flash kartách NVG, které budou mít kapacitu 2 GB a 4 GB. Na přístroji bude možné hrát i starší PSP tituly v digitální podobě, a to dokonce s vylepšenou grafikou!