Google na svém oficiálním blogu uvedl, že hackeři by mohli pocházet z čínského města Ťi-nan, což je hlavní město provincie Šan-tung. Hackeři se patrně snažili účty sledovat, Google ale prý útok odhalil, a celou akci se mu tak podařilo překazit. Firma nicméně na útok hackerů upozornila oběti i příslušné úřady.

Google se patrně nestal terčem útoku hackerů poprvé; o podobném útoku už firma informovala před více než rokem, kdy rovněž uvedla, že útok směřoval asi z Číny. Tehdejší incident firma využila jako záminku k tomu, že nebude s čínskými úřady nadále spolupracovat na cenzuře internetového obsahu, což je nutná podmínka pro všechny internetové firmy, které v Číně působí. Loni na jaře se Google z čínského trhu stáhnul, dle svých slov proto, že nechce internet cenzurovat, dle kritiků proto, že na tamním trhu neuspěl.

V čínském Ťi-nanu se mimo jiné nachází jeden ze šesti klíčových úřadů lidové osvobozenecké armády a rovněž technická univerzita. Právě tu americké úřady loni spojovaly s předchozím útoku hackerů na e-mailové účty Googlu.