Google již na odpor veřejnosti narazil několikrát a v několika zemích. Lidem se nelíbí, že na fotkách se objevují osoby, kterým lze rozeznat tvář. Společnost používá automatický program, který tváře a SPZ aut sám rozmazává. Avšak úspěšnost je pouze v 99% případů. U stovek milionů fotografií jde o miliony fotek bez rozmazání, píše britský server Daily Mail.

Švýcaři požadují, aby nešlo identifikovat vůbec nikoho. Poblíž „citlivých budov“ jako jsou školy, věznice, nemocnice nebo azylové domy nesmí být u postav možné rozeznat ani oblečení nebo barvu pleti. Což je prakticky i finančně nemožné. Google s rozhodnutím ostře nesouhlasí a podmínky považuje za neúnosné. Prý by to společnost donutilo ve Švýcarsku službu ukončit.

Při takto obrovském množství fotografií není možné vše kontrolovat ručně. Navíc lidský faktor nezaručí, že nikdo neudělá chybu. Zdá se, že tedy poprvé bude muset Google službu opravdu stáhnout.

Protesty, pokuta

I v jiných zemích Google narazil na překážky. V Německu mají například lidé právo nechat si svůj dům na fotografiích úplně zamazat. I tak jsou reálné náhledy ulic dostupné jen pro 20 měst. U nás je zmapována Praha a Brno. V Ostravě si lze na internetu projet jen pár ulic.

Ve Francii zase musel Google zaplatit pokutu 100.000 €, protože během monitorování ulic sbíral i data z nezabezpečených Wi-Fi sítí (například hesla). V tomto případě šlo o nečekanou závadu a data nebyla nikdy zveřejněna. Google se omluvil.