Ačkoliv si to mnozí neuvědomují, na Facebooku o sobě často prozradíme věci, které bychom na ulici nikomu jen tak neřekli. Zakladatel kontroverzního serveru Wikileaks Julian Assange tuto sociální sít v rozhovoru pro Russia Today označil za „nejhrůznější špionážní stroj, který byl kdy vytvořen.“

V čem vězí jeho děsivost? „Je to světově nejucelenější databáze o lidech, jejich vztazích, jménech, adresách, příbuzných i vzájemné komunikaci. Vše je uloženo ve Spojených státech a zpravodajské služby mají k těmto informacím přístup,“ tvrdí Assange. Zakladatel Wikileaks je dále přesvědčen, že stejné špionážní rozhraní pro tajné služby má v sobě i Google.

Popírá, že by Facebook byl přímo ďábelským dílem tajných služeb vytvořeným účelně pro špionáž. Ty jen velice chytře dokázaly využít potenciál internetové sociální sítě.

„Je finančně náročné sbírat a třídit informace jednu po druhé, proto je proces automatizovaný. Všichni by si měli uvědomit, že jakmile si přidají někoho do přátel, tak zadarmo odvádějí práci pro americké tajné služby a budují jejich databáze,“ upozorňuje Assange.