Takzvaná augmented reality (rozšířená realita) je v našem prostředí poněkud neznámý pojem. Je to vlastně digitální svět mimo hranice vnímání běžným okem, ale je tu s námi. Pro náhled do rozšířené reality slouží prozatím (a snad ještě dlouho budou) pouze chytré telefony.

K čemu to vlastně je? Odpověď je jednoduchá pro zábavu. Lidé si přes tuto službu nechávají na veřejných místech vzkazy: buď písemné, videa, fotky nebo hlasové. Pro používání aplikace musíte být samozřejmě stále připojeni na internet přes mobilní síť a mít zapnutou GPS, která přesně určí vaší polohu. Na obrazovce telefonu poté vidíte úplně jiný svět – augmented reality.

Aplikace dobyla Japonsko, uspěje i v Evropě?

Sekai camera nabízí možnost hraní i her v rozšířené realitě nebo spojení se sociálními sítěmi Facebook a Twitter. „Vzkazy (fotky či jiné záznamy) tak rovnou (chce-li uživatel) zobrazuje v jeho profilu na sociální síti i s přesnou polohou zobrazenou na GoogleMaps. I díky tomuto se na japonském trhu drží aplikace na špici popularity“ říká Jan Poštulka Jan Poštulka, šéf internetové divize mediální agentury PHD, která se podíli na lokalizaci aplikace do ČR.

Pokud byste za Sekai camerou hledali nějaké praktické využití, tak je to třeba návštěva restaurace. Jít nebo nejít do tohoto podniku na jídlo? Rozšířená realita ihned nabídne odpověď lidí, kteří do ní vložili své komentáře. V Evropském (a ještě navíc v Českém) prostředí je rozšířená realita nepříliš rozšířenou novinou, proto v ní není ještě mnoho obsahu. Vše závisí jen na uživatelích, kteří začnou aplikaci využívat. Takže hurá do toho!

Sekai kameru zvládne iPhone a výkonější Androidy

Aplikace Sekai camera je dostupná pro iPhone (3GS a 4) a některé výkonnější modely s operačním systémem Android. V redakci jsme odzkoušeli HTC Desire, kterému se v obchodě s aplikacemi Sekai camera objevila a Wildfire, který ostrouhal. „Aplikace je poměrně náročná a proto záleží na hardwarové výbavě telefonu, důležitá je hlavně rychlost procesoru,“ řekl Poštulka Blesk.cz. Dle dostupných informací na Androidzoom je aplikace dostupná ještě pro Samsung Galaxy S a Nexus One od Googlu.

Prozatím si aplikaci můžete vyzkoušet v angličtině, ale česká verze již klepe na dveře. „Českou lokalizaci plánujeme uvést za dva týdny, pro uživatele to znamená, že si budou muset aplikaci stáhnout znovu,“ potvrdil Poštulka. Zajímavé je, že pro iPhona má aplikace velikost 7,2 MB a pro Android pouze 1,8 MB. Pokud nemáte neomezený datový tarif, je lepší si aplikaci stáhnout přes WiFi připojení.