Ping! A je tu zpráva od vašeho kamaráda. V ní stojí jednoduché „Foto“ nebo „Na tomhle vypadáš skvěle“, několik smajlíků a samozřejmě odkaz na internetovou stránku. S podobnou věcí se mohli setkat již i uživatelé chatovacího klienta ICQ. Pokud ze zvědavosti na odkaz kliknete, hrozí, že se vám do počítače dostane virus nebo špionážní software. Zároveň poté budete i vy nevědomky svým přátelům odesílat tyto zprávy. Informaci přinesl německý server Bild.de.

K obraně je samozřejmě nutné mít aktualizovaný prohlížeč a antivirový program, ale hlavní je opatrnost. Pokud vám takováto jednoduchá zpráva přijde, vždy se dotyčného odesílatele zeptejte, o co jde. I kdyby zpráva byla pravá, nestojí kvůli nějaké fotce riskovat.

Za vším stojí kyber-zločinci

Sociální síť velikosti Facebooku, který má již více než půl miliardy uživatelů, je pro zločince velice lukrativní. Právě kvůli propojenosti „přátel“ se může takový virus šířit velice rychle. Viry, trojské koně a jiné nebezpečné softwary mohou poškodit váš počítač nebo z něj dostávat citlivé informace.