V roce 1980, kdy byl Lennon zastřelen, se vedle klasických gramofonových desek nazývaných LP "elpíčka" běžně objevovaly i audiokazety a páskové kotouče. Pamětníkům při vzpomínce na obří a těžké "páskáče" jistě lehce zacuká koutek úsměvem.

Od počátku osmdesátých let se však díky firmě Sony začaly rozšiřovat osobní přehrávače - walkmany. Ty byly lehké a snadno přenosné hlavně díky jen o něco větší velikosti, než byly kazety samotné. Popularitu si kazety získaly také díky velice snadnému kopírování a dobré odolnosti proti poškození nárazem nebo zanesení prachem. Nevýhodou je naopak opotřebování pásky při opakovaném přehrávání nebo zašmodrchání.

Soumrak kazetových nosičů přichází v devadesátých letech. Na trhu se totiž v mnohem větší míře objevují CD média, která bez problémů přežívají dodnes. Kazety stále přetrvávaly zvláště kvůli své nižší ceně a snadnému přehrávání. Lidé je ještě dlouhá léta používali při jízdě autem nebo pro pořizování nahrávek z rádia.

Dvě smrtelné rány pro hudební průmysl

CDčka dobývají hudební svět, jsou tenké, díky své velikosti mohou mít i větší a hezčí obal než kazety. První ránu pod pás dostává hudební průmysl s rozmachem počítačových vypalovaček. Pro představu až v roce 1995 Philips představil první vypalovačku, která se prodávala za skoro 1000$ (tedy asi 26000 Kč). Pirátství s pádem cen vypalovaček začíná růst ve velkém.

Hrobařem klasických "pevných" medií se stává internet a digitalizace. V roce 1999 se objevuje Napster, kde spolu uživatelé sdíleli hudební soubory. Díky zrychlení internetu a malé velikosti MP3 souborů je sdílení stále snažší. MP3 se ale na internetu prodává i legálně, největším takovýmto prodejcem je iTunes od Apple startující v roce 2003. V únoru 2010 iTunes oslavilo 10 mld. prodaných písniček. Shodou okolností se 16. listopadu začaly prodávat na iTunes i všechna alba Beatles. Tedy bez pár dní po 30 letech od vraždy Johna Lennona.

Díky MP3 mají dnes hudbu všichni ve svých počítačích, mobilních telefonech nebo přehrávačích s flash pamětí. Hudební soubor nic neváží, nedá se ani vzít do ruky. Pokud o něj přijdete - omylem vymažete nebo se soubor poškodí, jednoduše ho znovu stáhnete. Hudba ztráci na své hodnotě i jedinečnosti. Je všude, je "zadarmo", je vyměnitelná.