Nakupování na internetu se stává stále běžnější záležitostí. Jak by ne, je to pohodlnější a finančně i časově se to často vyplatí. Zboží je levnější a přijde vám poštou až domů. Pokud, ale narazíte na podvodníka, zbyde vám prázná peněženka a oči pro pláč.

Pozor na podezřele nízké ceny

Přesně to samé se stalo čtenáři Blesk.cz Michalu B. Nechal se nalákat na zajímavou nabídku internetového obchodu iPad-eshop, který v současnosti již nefunguje. Kdo by odolal? IPhone 4 s pamětí 32 GB za 16000 Kč, když normálně stojí i 20000 Kč? „Jsem hlupák, měl jsem si to jednoduše spočítat,“ říká pan Michal.

Mnohému návštěvníkovi již cena může připadat trošku podezřelá. Na webu si ale přečte hesla jako „jeden z největších dovozců výrobků Apple do ČR“ nebo kladné komentáře od jiných zákazníků a zboží si objedná.

iPhone 4
Autor: ČTK
Bez jakéhokoliv osobního kontaktu

Objednané zboží nelze poslat na dobírku a zákazník proto musí zaplatit výhradně bankovním převodem. Po odeslání objednávky prodejce velice rychle odepisuje emailem, děkuje za spolupráci a působí seriózním dojmem. Jakmile zaplatíte slehne se po něm zem. Jiný kontakt než email nikde překvapivě nenaleznete.

Pan Michal ovšem nenechal věc jen tak být. Peníze jemu ani jeho blízkým přátelům nedělají až takové starosti a proto zkusil objednávku ještě jednu přes známého. Výsledek naprosto stejný. Michal se proto obrátil na policii, stránka najednou zmizela z webu.

„O ty peníze mi až tak nejde, já to nějak přežiju. Ale vážně je mi líto těch studentů, kteří si složitě našetří tolik peněz a někdo je takhle okrade,“ řekl Michal Blesku.

Podvody pokračují, jen na jiné stránce

Avšak falešný obchod s iPhony stále pokračuje, podvodníci jen přesedlali na jinou stránku – iphone4-skladem. Provozovatel stále mění bankovní konta a banky samotné. Konto je vždy psané na osobu vystupující pod jménem Lenka Pešková, jak potvrdili i jiní nespokojení zákazníci na různých internetových diskuzích. Přes email s Michalem komunikoval člověk vystupující pod jménem Tomáš Krajínek.

iPad
Autor: Blesk – Pavel Machan
Dle kontaktní adresy na internetových stránkách obchod spravuje firma BAND BOX s.r.o., která je ovšem v obchodním rejstříku zapsaná jako realitní kancelář. Jejími zástupci jsou občané Ruské federace. Firma nemá žádné telefonní číslo.

Nejedná se o ojedinělý případ

Další podvodný eshop s výrobky Apple je bezesporu apple-chytre. Její sídlo je stejně jako u BAND BOX s.r.o. na Sokolské třídě v Ostravě. Provozovatel tohoto eshopu měl dokonce tu drzost jménem napáleného zákazníka napsat pozitivní komentář do vzkazníku. Apple-chytre nabízí i jiné výrobky jako iPad nebo MacBook.

Dejte proto pozor na podezřele levné nabídky, místo toho, abyste ušetřili, o své peníze přijdete. V příštím článku se proto pokusíme představit několik rad, jak podvodný web poznat a co dělat, když vás někdo takovýmto způsobem okrade.