Registrace:

Při zakládání nového účtu sdělíte své celé jméno, emailovou adresu, pohlaví a věk. Kromě emailové adresy, která je potřebná k aktivaci účtu, nemusíte uvést ani jednou pravdivou informaci. Přesto mnozí o sobě sdělí vše. Žádné další informace, jako místo bydliště, školu, pracovní pozice nebo vztahy uvádět nemusíte. Stejně pokud jste se již zaregistrovali s pravým jménem, můžete ho kdykoliv změnit v nastavení. Facebook vás sice varuje, že nesmíte vkládat falešné jméno, a že změna bude procházet kontrolou, ale nic z toho není pravda.

Co Facebook dělá s daty:
Facebook má v současnosti půl miliardy uživatelů
Autor: facebook

Všechny vaše údaje jsou použity převážně pro reklamní účely. Z nich Facebook vydělává. Odkazy vpravo na obrazovce nejsou náhodné. Pokud jste horoucím uživatelem Facebooku s mnoha zvěřejněnými informace, budou pro vás reklamy šité na míru. Většina vtipných a neškodně se tvářících aplikací, které vás před spuštěním požádají o přístup k vašemu profilu, jsou maskované reklamní nástroje. Všechno, co vložíte na Facebook je uloženo. Pokud deaktivujete účet, vše zůstává. Pokud tedy chcete nadobro skončit s Facebookem je nutné naprosto všechno nejdříve ručně smazat!

Kdo je majitelem dat:

Facebook vám sice garantuje, že vlastníkem veškerých informacích, které sdílíte na síti jste vy, ale zároveň si zajišťuje možnost tyto data šířit třetí straně. Například pokud si založíte profil hudební kapely a nahrajete na Facebook své skladby musíte souhlasit s tímto: "Potvrzuji společnosti Facebook celosvětové právo používat, reprodukovat, distribuovat, předávat a veřejně publikovat všechny mé hudební nahrávky, které nahraji na Facebook. Vzdávám se i nároku na honorář za zveřejnění tohoto materiálu." K tomu není potřeba komentář. Tento závazek končí až po smazání veškerého obsahu.

Jak zjistit, co všechno o mně Facebook ví:

Na Facebooku samotném existuje aplikace "Give me my data" (Ukaž moje data), která vám v textové formě sdělí, co všechno si o vás Facebook zachovává. Dále si můžete změřit bezpečnost vašeho profilu. Ukáže se náhled vašeho profilu pro úplně cizího člověka a hodnocení, jak moc je bezpečný.

Jak sám sebe chránit:

Pohyb na internetu je sice zdánlivě anonymní, ale každý váš krok je teoreticky zaznamenaný a dohledatelný. Chodí vám spousty nevyžádané pošty? Omezte online registrace na všech možných webech. Nejlépe si založte druhou emailovou schránku "na špinavou práci". To platí i pro Facebook.

Základím pravidlem chování na internetu je nikdy nesdílet informace, o kterých nechci, aby je viděl někdo jiný. Fotky z párty, kde řádíte opilí, přátele pobaví. Vašeho šéfa, ale příliš nepotěší. A pokud ji nesmažete, může nemile překvapit i v daleké budoucnosti. Mnozí potvrdí, že o práci přišli právě kvůli Facebooku a neuváženě sdíleným osobním informacím.

Pamatujte, že na Facebooku jste propojení s ostatními o jejichž nastavení bezpečnosti profilu nevíte zhola nic. Informace na vašem profilu mohou být zcela v bezpečí, přes profil vašeho kamaráda je ale může vidět kdokoliv.