Redaktor Blesku si jedinečnou hru vyzkoušel a opravdu to funguje! A navíc to je neskutečná zábava.

Za hrou Mindball se Blesk musel vypravit do Hradce Králové. Tam se totiž nachází jediný stůl v České republice přístupný široké veřejnosti. Hodinový pronájem vyjde na 1900 korun. Zúčastnit se může najednou až osm lidí, takže na jednu hlavu to je pak necelých 240 korun, což už je dostupnější částka. Samotný stůl je pak drahý jako nový automobil. Jeho cena se pohybuje kolem 400 tisíc korun.

Je třeba přeladit mozek

Redaktor Blesku si po posazení ke hře Mindball nasadil na hlavu speciální čelenku, která umí snímat mozkovou aktivitu. To samé udělala i jeho soupeřka. Jak jejich mozek pracuje, pak ukázal pravý a levý graf na monitoru hned vedle stolu. Zpočátku křivky v grafu létaly poměrně vysoko. Oba hráči u stolu byli totiž nesoustředění a jejich mozek naladěný na takzvané beta vlny. V tu chvíli se s míčkem nedalo pořádně hnout. Když se však redaktor začal pořádně soustřeďovat na pohyb kuličky, tak se jeho mozek přeladil na takzvané alfa vlny, křivka grafu klesla a kulička se dala skutečně do pohybu!

Jedna hra může trvat hodinu

Jenže pak se soustředila i soupeřka redaktora a kulička se najednou zastavila. Mezi oběma začala přetahovaná myslí o to, jakým směrem dál pojede. A svým způsobem to bylo namáhavější než přetahovaná o lano. Každá ztráta koncentrace se totiž projevila tím, že se kulička vracela zpět, a začít se znovu soustředit nebylo snadné. V jedné chvíli se oba soupeři přetahovali dokonce tak, že se kulička hýbala dlouhé vteřiny pouze o milimetr tam a zpět. „Měli jsme tu i borce, kterým jedna hra trvala hodinu. Většinou ale trvá několik minut,“ řekla k tomu Eva Fruhwirtová z firmy provozující stůl.

Fotogalerie
4 fotografie

Pro odstřelovače i ministry

Soupeřku redaktora nakonec rozhodilo cvakání fotoaparátu, nedokázala se už soustředit a redaktor kuličku dostal do kruhu na druhé straně stolu, který znázorňoval branku soupeřky. Gól! Byla to ohromná zábava, tak se hra opakovala ještě několikrát. „Jde vám to dobře. Někdo je na tom ale napoprvé ještě lépe. Měli jsme tu třeba elitní odstřelovače a ti, hned jak se posadili, tak byli maximálně koncentrovaní,“ dodává Fruhwirtová.

Vedle odstřelovačů vyhledávají hru Mindball ještě manažeři, ale třeba i vysoce postavení politici včetně ministrů. Důvod jejich návštěvy je pokaždé stejný. Chtějí se naučit lépe soustředit. A hra Mindball jim k tomu prý opravdu pomáhá. „Když sem přijde roztěkaný člověk, tak už po třech sezeních vidíme jednoznačný efekt,“ tvrdí Tomáš Zdechovský, jednatel firmy, která hru půjčuje. „V Nizozemí přístroj mají v domovech důchodců, aby senioři mohli aktivním způsobem trénovat mozek. A hra na Mindballu je tam dokonce povinná.“