Televize vás prvotně zaujme zvláště svým designem. Jemné linie, titanový povrch velice podobný nerezu a zvláště neuvěřitelně tenký profil. Při pohledu z boku kdekomu klesne brada. Vzhledem se C9000 řadí k tomu nejluxusnějšímu zboží. Tomu také odpovídá astronomická cena.

Po uvedení prvních 3D televizí na český trh v dubnu 2010 Samsung sliboval, že ke konci roku se máme na co těšit. Nejvyšší modelová řada bude tenká jen několik milimetrů! Televizi si s nadsázkou nalepíte na stěnu jako plakát, slibovala jejich slova. Bohužel je vše trošku jinak.

Dotykový ovladač od Samsungu, lze na něm sledovat i televizní vysílání
Autor: samsung.com

Obrazově výborná, ale cena je přemrštěná

Řada C9000 je obrazově úplně stejná jako její o polovinu levnější sestra C8000. Plné rozlišení, které je dnes téměř standardem, neuvěřitelná hloubka černé barvy díky LED podsvícení, rychlost obrazovky 200Hz, 3D zobrazování atd. U televizoru za 130 000 Kč (velikost úhlopříčky pouze 117cm!) bychom čekali přeci jen o něco více.

Jediným opravdovým posunem je přiložené univerzální dálkové ovládání s dotykovou obrazovkou, na kterém dokonce můžete sledovat televizní vysílání. Bez problémů se lze dívat i na jiný program než na obrazovce. Tento dálkový ovladač byl představen i na veletrhu elektroniky v Berlíně.

K čemu je tak tenká?

Revoluční tenkost obrazovky 7mm však s sebou nese i jistá úskalí. Do televize se logicky nevešly žádná zařízení kromě LCD monitoru a LED podsvícení. Všechna ostatní elektronika je umístěná v podstavci, včetně konektorů pro audio/video HDMi, antény a elektrického zdroje. Problém není, pokud chcete mít televizor na stolku. Avšak při pohledu zepředu její přednost 645003:gallery:true:truevůbec nepoznáte, ze strany se podíváte málokdy.

Pokud chcete televizor pověsit na zeď, k čemuž tenkost televize přímo vybízí, je to už trošku horší. Stojan se přišroubuje zezadu na obrazovku, čímž televizor opět nabude na tloušťce a téměř předčí i mnohem levnější modely! "Plakát" silný 7mm tak bude trčet několik centimentrů od stěny. Řada C8000 je silná asi 2.5cm, což je tloušťka samotného držáku C9000. Efekt bude v podstatě stejný. Jedinou útěchou může být, že vše potřebné k pověšení C9000 na stěnu je v balení.

U televizoru za takové peníze bychom ocenili třeba bezdrátové spojení mezi obrazovkou a stojanem nebo jiné elegantnější řešení v podobě multifunkčního kabelu. Schování kabelů se musí stejně řešit při každém věšení televize na stěnu. Navíc u nejvyšší řady postrádáme i automaticky zabudovaný satelitní tuner, který Panasonic i Sony nabízí u vcelku běžných modelových řad prodávaných za zlomek ceny.

Koupě se nevyplatí

Při rozhodování o koupi C9000 bychom váhali i s dostatečným finančním obnosem v peněžence. Raději bychom volili i nižší řadu C8000 ale ve větší úhlopříčce 55" (cca 140cm), která se dá pořídit za 90000Kč. Pokud bychom byli omezeni místem tak  úhlopříčku 46" (cca 117cm) za 65000Kč. Ovladač bychom si v případě zájmu dokoupili později. Na opravdu tenké televize, které by připomínaly plakáty na stěně, si budeme muset ještě pár let počkat. Nebo se designéři budou muset příště trošku více snažit!