Herní konzole a hraní videoher mají více než dvacetiletou historii. Jsou to zařízení, která připojíte k televizi, a hrajete své oblíbené videohry. Za starých časů se hry kupovaly na speciálních kazetách, nyní se používají DVD nebo Blu-Ray nosiče.

Díky internetu můžete přímo na svou konzoli stahovat hry, jejich ukázky (dema) hrát s přáteli po síti nebo zveřejňovat své herní úspěchy. Výhodou konzolí je, že na nich vždy hru spustíte a nemusíte u nich vylepšovat hardware jako například u počítače.

Jako první přišlo s ovládáním pohybem Nintendo
První herní konzole ovládaná pohybem - Wii od Nintenda
Autor: nintendo.co.uk

V prosinci roku 2006 vyšla v Evropě herní konzole s revolučním způsobem ovládání. Videohry se namísto klasického gamepadu (ovladače se šipkami a tlačítky) ovládají pohybem ruky. S pomocí bezdrátového ovladače vrháte bowlingové koule, odpalujete golfové míčky nebo hrajete tenis. Ovladač komunikuje s pohybovým senzorem a jak se pohybujete vy, pohybuje se také herní postavička. Konzole se dočkala i mnoha rozšíření jako je například Wii Fit určený převážně pro ženy. Díky "fitku" si doma před televizní obrazovkou mohou udržovat kondici aerobikem.

Hry od Nintenda jsou ale určeny spíše dětem, čemuž podléhá i jejich grafická stránka. Ovládané postavičky jsou hodně jednoduché, pestrobarevné a co nejvíce roztomilé. Z technologického hlediska je konzole poněkud slabší. Podporuje sice hru více hráčů po internetu, ale obrazově je velice podprůměrná. V době HD rozlišení standartní PAL kvalita (stejná jako televizní vysílání) není žádný zázrak. Přesto si "wíčko" celosvětově pro svou originalitu a přijatelnou cenu kolem 5000 Kč našlo miliony fanoušků.

Sony dohání

Výrobce třetí generace Playstationu přichází v současnosti (údajně 17. září) taktéž s vylepšením umožňujícím pohybové ovládání. Kombinuje systém z ovladače Nintenda, tedy snímače

Sony Playstation 3 s pohybovým ovládáním se začne prodávat 17. září
Autor: sony
pohybu a kamerky, která sleduje rozsvícenou "bambuli" na vrcholku ovladače.

Herní konzole se bude prodávat jako celý set, kde naleznete samotný přístroj, kamerku i ovladač, za přibližně 8700 Kč. Konzole v tomto setu bude obohacena o větší hard disk s kapacitou 320GB. Dále se bude prodávat jen samostatný balíček s ovladačem, kamerkou a ukázkoými hrami. Aby spolu starší přístroj a pohybové ovladače fungovaly, bude potřeba upgradovat software. Ten lze, pokud máte konzoli napojenou na internet, stáhnout přímo od Sony nebo pomocí USB paměti do Playstationu přenést z PC. Cena za rošiřující balíček bude přibližně 1500 Kč.

Herní tituly se budou dělit na vyžadující pohybové ovládání a umožňující pohybové ovládání. Mezi v blízké budoucnosti vydanými hrami ovládanými pouze pohybem se dočkáme klasických sportovních titulů, zahrajeme si ping pong nebo zastřílíme z luku. Nebo si to ve virtuální bitce budeme moci rozdat s kamarádem. Pro nejmenší je připraveno starání se o domácí zvířátka.

K X-Boxu nebudete potřebovat ovladač žádný!
Microsoft svou konzoli prozatím dolaďuje a na trh s ní vyrazí takticky před Vánocemi
Autor: nintendo

S nejrevolučnějším přechodem na pohybové ovládání přichází společnost Microsoft. K hraní her nebudete potřebovat vůbec žádný ovladač. Tím bude celé vaše tělo (VIDEO ZDE). Při prvním hraní si vás kamerka důkladně prohlédne a do X-Boxu se uloží informace o vašich tělesných proporcích. Kdykoliv si poté budete chtít zahrát, konzole vás okamžitě rozezná a načte si vaše informace, včetně vašich herních úspěchů.

Poté jen stačí před televizorem pobíhat, poskakovat, tancovat, cokoliv se vám zachce. Konzole váš pohyb okamžitě převede do hry. Posadíte se před televizi, do ruky uchopíte virtuální volant a hurá na silnici! Kamerka nebude mít problém rozeznat více osob najednou, tudíž je zábava ve více lidech zajištěna. Podle předběžných testů vás bude konzole také fotit při obzvláště vydařených tělesných kreacích, u takovýchto fotek se následně s přáteli hodně nasmějete!

X-Box 360 Kinect Ready (připravený pro ovládání pohybem) se prodává již nyní za cenu přibližně 6500 Kč. Microsoft ale pohybový senzor společně s hrami na trh vypustí až před Vánocemi - pravděpodobně v listopadu. Předpokládaná cena je 3000 Kč. Pokud vyjdou opravdu zajímavé herní tituly, jedná se pravděpodobně o první hit Vánoc 2010!