Zdravotníci, obchodní zástupci, programátoři nebo třeba učitelé patří podle odborníků mezi profese, které zaměstnavatelé neustále a často bezvýsledně shání. Ne vždy přitom záleží na platu a na vzdělání. Stejně tak je na pracovním trhu poptávka po uklízečkách se základním vzděláním a platem hluboko pod průměrem, i po obchodnících a programátorech s nabídkou platu začínající na padesáti tisících. Podle toho, o koho je na trhu zájem, se ale dá poznat i jak to vypadá s krizí. A obrovský zájem o obchodníky napovídá, že ustupuje.

Obchod se rozjíždí a firmy hledají profesionály, kteří prodej jejich výrobků a služeb podpoří. „Pět nejvyhledávanějších pozic na našich portálech pochází z prostředí obchodu,“ potvrzuje Jiří Kocourek, specialista trhu práce portálů Jobs.cz a Prace.cz. Firmy tak podle něj hledají obchodní zástupce, prodavače, pracovníky call center, administrativní pracovníky a obchodní asistenty. Trvalý zájem je ale i o řemeslníky a »černé« profese. „Ve více než deseti krajích se nejvíc vyskytují především volná pracovní místa pro pracovníky pojišťovnictví, nástrojaře, řidiče a svářeče,“ říká Táňa Švrčková z ministerstva práce a sociálních věcí.

O koho je největší zájem

Nízké mzdy, práce na směny nebo nutnost vyučení v oboru. To jsou některé z důvodů, proč se na nabízená místa nehlásí zájemci. Zatímco podle statistik si v Česku 15 % firem stěžuje na nedostatečné znalosti nebo vzdělání u zájemců, oni si stěžují na nízké platy nebo vysoké nároky firem. Blesk ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí a pracovními servery zjišťoval, po jakých profesích je největší poptávka.

1. Akviziční obchodník (Plat až 49 000 Kč) Nebo také Key Account Manager dokáže přinést klíčové zakázky, které firma potřebuje. Musí mít zkušenosti a kontakty.

2. Asistentka (Plat až 33 000 Kč) Přestože firmy nekladou vysoké požadavky na jejich kvalifikaci a schopnosti, není jednoduché najít toho „správného“ člověka s organizačním talentem, který do kolektivu dobře zapadne.

3. CNC operátor (Plat až 38 000 Kč) CNC operátor je žádaná kvalifi kace. CNC soustruhy jsou programovány počítačem a ten, kdo je obsluhuje, musí umět číst výkresy, seřídit stroj a zodpovídá za přesnost výsledku. Jde o precizní práci, kterou podnikatelé oceňují.

4. Číšník/servírka (Plat až 21 000 Kč) Zájem o ně je po celý rok, ale teď před prázdninami jdou doslova na dračku. Restaurace totiž otevřely posezení na zahrádkách a nabírají sezonní personál.

5. Elektrikář (Plat až 34 000 Kč) Neustále klesající ceny elektrospotřebičů dovolují lidem si pořizovat nové pračky, myčky, trouby aj. Tyto spotřebiče si však často lidé neumí sami zapojit, a tak volají elektrikáře. Další oblastí poptávky jsou fi rmy zaměřující se na rekonstrukce bytů.

6. Finanční ředitel (Plat až 150 000 Kč) Pro úspěch firmy je nezbytný pořádek ve financích. A lidé, kteří umí ušetřit a zachovat kvalitu, jsou vyvažování zlatem.

7. Hospodyně (Plat až 28 000 Kč) Pracovně vytížení lidé poznali, že se jim vyplatí investovat a nezatěžovat se starostmi s úklidem, žehlením apod.

8. Řidič (Plat až 35 000 Kč) Rychle a spolehlivě dopravit zboží na místo určení – to patří mezi podmínky úspěchu firem. Podstatná část nákladní dopravy se uskutečňuje prostřednictvím kamionů, kde je stále zapotřebí kvalitních a kvalifikovaných řidičů. Krom toho se lidé musí nějak dostat do práce.

9. IT manager (Plat až 75 000 Kč) Navrhuje a podporuje zavádění nových informačních technologií do fi rmy a jejich efektivní využívání.

10. Kovář (Plat až 30 000 Kč) Některé učební obory mizí nebo je o ně minimální zájem. Zaměstnavatelé ale specializované řemeslníky potřebují.

11. Kuchař (Plat až 23 000 Kč) Práce kuchaře zrovna nepatří mezi přeplácené, zato ale trvale žádané. Stačí se podívat kolem sebe – restaurace jsou plné lidí a ty je třeba nasytit.

12. Lékař (Plat až 77 000 Kč) Je jich trvalý nedostatek. I když to některé nemonice řeší náborem na Slovensku, lékařů je pořád málo.

13. Manažer kvality (Plat až 67 000 Kč) Dohlíží na kvalitu výrobků a služeb, které firma nabízí.

14. Montážní dělník (Plat až 28 000 Kč) Klíčový zaměstnanec, bez kterého se zboží prostě nevyrobí.

15. Nástrojař (Plat až 31 000 Kč) Zručnost, přesnost a technické myšlení. To jsou základní předpoklady dobrého nástrojaře. Navíc mu nesmí vadit špína a hluk.

16. Obchodní zástupce (Plat až 62 000 Kč) Každá firma potřebuje získávat nové zákazníky, a proto si najímá obchodní zástupce. Nezbytný je pro ně cit pro obchod a kontakty.

17. Obsluha strojů (Plat až 29 000 Kč) S tím, jak jsou všechny dříve jednoduché stroje stále složitější, je potřeba získávat vyškolené odborníky se znalostí práce na konkrétních strojích.

18. Ošetřovatelka/ pečovatelka (Plat až 19 000 Kč) Jsou pořád potřebné v nemocnicích, domovech důchodců i léčebnách dlouhodobě nemocných. A s tím, jak český národ stárne, nouze o ně bude i v budoucnu.

19. Pomocný kuchař (Plat až 18 000 Kč) Fungovat by bez nich nemohla žádná větší restaurace nebo jídelna.

20. Pomocný stavební dělník (Plat až 24 000 Kč) Neobejde se bez nich žádná stavba ani rekonstrukce bytového fondu.

21. Programátor (Plat až 80 000 Kč) Podle odborníků zřejmě největší stálice do budoucna. Rozvoj informačních technologií je nezadržitelný a poptávka po programátorech roste.

22. Projektový manažer (Plat až 100 000 Kč) Dostane úkol a je plně odpovědný za jeho splnění. Firmy je hledají hlavně do bank a finančních společností. 23. Řemeslník (Plat až 35 000 Kč) Na to, že řemeslo má zlaté dno, se zapomíná. O vyučení není zájem, ale řemeslníků je přitom na trhu stálý nedostatek.

24. Uklízečka (Plat až 15 000 Kč) Neexistuje firma, která by nepotřebovala uklízečku. Vzhledem k nízkým platům je u nich ale poměrně častá fluktuace, a tak je o ně zájem pořád.

25. Učitel (Plat až 35 000 Kč) Pracovní trh požaduje stále vzdělanější zaměstnance, které ale musí někdo vzdělat. Učitelů je stále málo, kvůli nízkým platům dávají přednost jiným profesím.