Podle statistiků celý trh práce negativně ovlivňuje český tradiční model, kdy žena zůstává s dítětem doma minimálně dva roky na rodičovské dovolené, během které je skoro nemožné pracovat na částečný úvazek. Léta strávená doma s dítětem výrazně ovlivní její kariéru. Po této době se sice vrací do práce, ale její přerušená kariéra se rozebíhá jen velmi zvolna.

Pomoct sladit zaměstnání s rodinou a zvýšit zaměstnanost maminek s menšími dětmi by přitom měly právě částečné úvazky. Ty ale využívá jen malé procento lidí. „Podíl částečných úvazků je velmi nízký. Ve srovnání se severní i západní Evropou je tak u nás situace naprosto odlišná," řekl Ondřej Nývlt z Českého statistického úřadu.

Na částečný úvazek totiž v Česku pracují matky a otcové jen v 8 procentech případů. Přitom například v Nizozemsku takto pracují tři čtvrtiny žen, v severských státech a sousedním Rakousku nebo Německu pak asi 40 procent.

Otec většinou pracuje na plný úvazek

V polovině rodin (49 %) chodí na plno do práce oba rodiče. Ve 38 procentech domácností vydělává jen otec a matka je bez zaměstnání. Jen v sedmi procentech rodin má žena částečný úvazek. A pouze v každé tisící domácnosti pracují částečně oba rodiče. Většímu zaměstnávání matek podle statistiků brání i zoufalý nedostatek jeslí a školek u nás.

Pružná pracovní doba není pro každého

Posouvat si začátek a konec pracovní doby podle svých potřeb touží mnoho žen s malými dětmi. Často ale marně. Flexibilní, tedy pohyblivá, pracovní doba není pro každého.

Každý druhý muž a každá čtvrtá žena totiž v Česku pracuje v průmyslu, kde jsou z provozních důvodů většinou nutné pevné začátky a konce směn. Přesto se situace pozvolna zlepšuje a některé firmy se snaží vycházet vstříc lidem s  dětmi. Podle statistiků tak v Česku využívá tuto možnost 12,8 procent rodičů. Ještě horší situace je ale u sousedů na Slovensku, kde ji můžou využít jen 2 procenta zaměstnanců s dětmi.

Single: Móda i nutnost

Čím dál více přibývá v Česku lidí, kteří žijí sami. Zatímco u mladých je to hlavně módní trend, u důchodců už je to spíš smutná nevyhnutelnost. Zatímco v roce 2002 žilo u nás single (tedy samotných) 22,9 % lidí, vloni už to bylo 27 %.

Fotogalerie
1 fotografie