„Tady mi to podepište a na zbytku se domluvíme jen my dva mezi sebou. Proč platit státu zbytečně.“ Tak to jsou slova, která dnes a denně slyší desítky nových zaměstnanců. Důvod je jednoduchý. Pracovní smlouva je zásadní dokument, který přesně stanoví v pracovním vztahu vaše práva i povinnosti.

A někteří šéfové by vás rádi seznámili jen s povinnostmi, ale o právech mlčí. Někde dokonce už počítají s tím, že vás oškubou. „Především u manuálních a řemeslných prací se stává, že firmy zaměstnají člověka s tím, že bude mít fixní plat, který bude uvedený ve smlouvě, ale že bokem dostane ještě část peněz mimo smlouvu,“ říká specialista trhu práce portálu práce. cz Jiří Kocourek.

Skutečnost je ale podle něj jiná. Firma vám peníze stranou nedá a vy bez smlouvy máte smůlu. Oblíbeným trikem je práce na dobré slovo. Když budoucí šéf řekne: „Potřebuju výpomoc na dva tři měsíce. Formalitami se nebudeme zatěžovat,“ zpozorněte. Bez smlouvy nemusíte za odvedenou práci vidět ani korunu. „Proto se vyplatí trvat na pečlivě sestavené pracovní smlouvě,“ radí právník Tomáš Mužík. Jinak vás může čekat nižší plat, nepříjemné povinnosti nebo neplacené přesčasy.

Zaměstnavatel porušil zákon

Pokud zaměstnavatel uzavře pracovní smlouvu ústně, poruší tím povinnost uloženou mu zákoníkem práce. „Takové porušení může být z hlediska zákona o inspekci práce považováno za správní delikt na úseku pracovního poměru. Inspektorát práce za to může uložit pokutu až 300 000 korun,“ říká advokát Miloš Holas. Existenci pracovní smlouvy tak bude muset prokázat jiným způsobem (svědci, jízdní doklady atd.).

Než podepíšete důkladně si přečtěte pracovní smlouvu. Zeptejte se na všechno, čemu nerozumíte. Vyžádejte si kopii a tu pečlivě uschovejte.

Co nesmí ve smlouvě chybět:

  1. Kdo a s kým smlouvu uzavírá
  2. Den nástupu do práce
  3. Jakou práci budete dělat
  4. Kde budete práci vykonávat
  5. Jaká bude vaše mzda
  6. Druh pracovního poměru
  7. Datumy a podpisy

Chytáky v pracovní smlouvě Někteří šéfové rádi »zapomenou« na práva, která vám dává zákoník práce a ve smlouvě je neuvedou. A naopak tam zahrnou věci, na které nemají nárok. Tady jsou ty nejčastější chytáky.

Systém pokut: Někdy nadřízený přímo do smlouvy napíše, že za pozdní příchod do práce (přetažení pauzy na oběd…) je pokuta. Nemá na to ale nárok, tak na to rozhodně nepřistupujte. Zákoník práce totiž sice ukládání pokut zaměstnancům nezakazuje, ale také neumožňuje.

Ve smlouvě není uvedená výše mzdy: Výplata podle »toho, jak se hýbou kšefty« nebo »na papíře máte minimum a zbytek dostanete na ruku« je pro vás velmi nebezpečná. Když se odhlédne od toho, že z minimální mzdy dostanete např. jen minimální nemocenskou (nebo podporu v nezaměstnanosti apod.), platí, že když není výše mzdy uvedená ve smlouvě, určí ji zaměstnavatel. A ten ji může zvýšit, ale samozřejmě také snížit! Proto si ohlídejte, jaká částka figuruje ve vaší smlouvě.

Přesčasy a víkendy se neplatí: Podle zákoníku práce máte za přesčasy nárok na mzdu a ještě příplatek ve výši nejméně 25 %. Nebo můžete místo příplatku dostat náhradní volno. Takže buď dostanete 125 % své mzdy nebo 100 % mzdy a náhradní volno ve výši odpracovaných přesčasových hodin. Přesčasovou práci můžou mít zahrnutou ve mzdě jen vedoucí pracovníci a to jen v rozsahu maximálně 150 hodin. U práce v sobotu a neděli je to podobné, jen s tím rozdílem, že výše příplatku ke mzdě je nejméně 10%. Pokud je práce v sobotu či neděli zároveň přesčasem, nároky zaměstnance se sčítají - tedy má nárok na mzdu + příplatek za přesčas + příplatek za práci v sobotu.

Práce jen na část úvazku: Čtyř nebo šestihodinová pracovní doba je ideální třeba pro maminky s malými dětmi nebo studenty. Jenže… Pokud nemáte přímo v pracovní smlouvě stanovené od kolika do kolika pracujete a jaká je náplň vaší práce, může se lehce stát, že po pár dnech budete dělat stejnou práci jako vaši kolegové, jen za kratší dobu a výrazně nižší plat. Co všechno ještě může smlouva mít:

Zkušební doba: Obvyklá délka zkušební doby jsou 3 měsíce. Zkušební doba nemůže být dodatečně prodlužována. *pracovní doba Upřesnění, jakou budete mít pracovní dobu a jestli budete pracovat i o víkendech, na směny apod.

Délka dovolené: Čtyři týdny dovolené vám zaručuje zákon. Firmy ale dávají dodatkové dovolené (většinou 1 – 2 týdny navíc). *výplata mzdy Kdy a jakým způsobem vám budou peníze vyplacené. Například, že vám je pošlou na účet nejpozději do 15 každého měsíce.

Konkurenční doložka: Pokud z firmy odejdete, máte na určitou dobu zákaz pracovat ve stejném odvětví.

Odchodné: Při odchodu dostanete peníze »na rozloučenou«. Možná je znáte pod pojmem zlatý padák. Firmy je obvykle sjednávají jen pro pracovníky na vysokých postech.