Podle odborníků se ale naši sousedé žádné vlny prácechtivých Čechů obávat nemusejí. „Práce v Německu a Rakousku byla možná se speciálním povolením již dříve. Takže firmy, které měly zájem o české pracovníky, je už mají. A zároveň Češi, kteří měli zájem o práci v Německu a Rakousku, tam již pracují,“ vysvětluje Jaroslava Rezlerová, ředitelka personální společnosti Manpower.

Práci brání jazyková bariéra

Spíš to vypadá, že bude větší nabídka než poptávka. Němci i Rakušané od svých zaměstnanců totiž vyžadují němčinu. A na tu už Češi jaksi pozapomněli. „I když se němčině ve školách věnuje v poslední době a hlavně v příhraničních oblastech vyšší pozornost, obecně v Česku byla a stále je hlavním cizím jazykem angličtina,“ tvrdí mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Největší zájem je o techniky a zdravotníky

Pracovní servery už zaznamenávají větší poptávku po českých pracantech. „Počet nabídek práce pro občany České republiky roste,“ říká Lucia Burianová ze serveru Profesia.cz. „Němci i Rakušané shánějí zdravotní sestřičky, doktory a pečovatelky o seniory,“ vypočítává Martin Schneider z Adecco. Šanci najít práci mají podle něj lidé působící v IT a další technické profese. Pracovní podmínky i plat by přitom měli mít stejné jako místní. „Podle evropské legislativy mají čeští pracovníci na evropském pracovním trhu stejná práva jako pracovníci tuzemští,“ vysvětluje Jaroslava Rezlerová ze společnosti Manpower. A vzhledem k těm českým si polepší, protože platový rozdíl je 50 – 100 procent.

Kde pracují Češi

Češi zatím nejčastěji pracují v německých a rakouských hotelech a na stavbách. „Podle hrubých odhadů nyní legálně pracuje v Německu přes 14 000 občanů ČR a v Rakousku přes 5000 občanů ČR,“ říká Táňa Švrčková z ministerstva práce a sociálních věcí. To jsou ale jen legálně zaměstnaní Češi. Kolik jich u západních sousedů pracuje »načerno«, nikdo nedokáže odhadnout.

O koho bude u sousedů rvačka

Technici, řemeslníci a zdravotníci, kteří umí německy, můžou bez obav vyrazit za lepším platem k sousedům. Práce se pro ně vždycky najde. „Portál Jobs.cz registruje růst nabídek o práci lékaře, ošetřovatele a pečovatele. Zájem je i o číšníky a kuchaře,“ říká Jiří Kocourek, analytik trhu práce. To potvrzuje i Lucia Burianová z pracovního portálu profesia.cz. „Nejvíc nabídek v Německu je pro kvalifikované řemeslníky jako jsou barmani, kuchaři, zedníci nebo údržbáři.“ Zájem je i o technické odborníky. „Zvýšila poptávka i po konstruktérech, prodavačích a telefonistech do call center,“ vyjmenovává Kocourek.

Na rakouském trhu je pak podle odborníků poptávka o zaměstnance v ubytovacích službách. „Zejména rakouské hotely hledají lidi na pozice manažerů, koordinátorů ale i hospodyň a dalšího personálu,“ tvrdí Kocourek.. Stejně tak jako v Německu se zvýšila poptávka po IT specialistech a o lékaře. Šanci najít práci ale mají i lidé bez odborného vzdělání. Rakušanům chybí au – pair a domácí hospodyně.

Za hranice chtějí vyrazit hlavně muži

O práci v Německu nebo Rakousku mají podle pracovního portálu profesia.cz zájem častěji muži než ženy. Silnějšího pohlaví je mezi uchazeči o práci za hranicemi 70 procent. Jsou to většinou středoškoláci, kteří se touží uchytit v cestovním ruchu, gastronomii, dopravě, výrobě nebo ve stavebnictví.

Za prací míří třicátníci

Věk
Německo
Rakousko
17 - 24 
25 % 24 %
25 – 34 35 % 34 %
35 – 44 
24 % 26 %
45 – 54 10 % 10 %
Nad 55 3 % 
3 %

Zdroj: Profesia.cz

Přednost mají vzdělaní

Rakouské a německé firmy nabízejí práci především lidem s ukončenou střední školou, ať už s maturitou nebo bez. Velký zájem je o vysokoškoláky, naopak nejméně stojí o lidi bez vzdělání.

Největší zájem je o středoškoláky

Vzdělání
Německo
Rakousko
Základní vzdělání 
5 % 10 %
Středoškolské bez maturity 24 % 25 %
Středoškolské s maturitou 
28 % 28 %
Vysokoškolské I. stupně 19 % 17 %
Vysokoškolské II. stupně
25 %

19 %

Kolik berou u sousedů

V Německu ani v Rakousku nemají stanovenou minimální mzdu (i když v Německu se o jejím zavedení uvažuje). Mzda se tedy domlouvá individuálně nebo ji upravují kolektivní smlouvy pro jednotlivá odvětví. Pokud se chcete přesvědčit, jestli vás šéf nechce oškubat, můžete se obrátit s dotazem na místní úřad práce, řemeslnickou nebo hospodářskou komoru.

Počítejte ale s tím, že o výši platu rozhoduje nejen poptávka na trhu práce, ale i to, kde budete pracovat. Například na území bývalého východního Německa jsou platy o poznání nižší, než na západě státu.

Blesk sestavil přehled nejčastěji hledaných profesí, s platy, které nabízejí různé pracovní servery.

Profese  
Plat Německo+Rakousko
Analytik  
100 - 140 000 Kč
Automechanik  
45 - 60 000 Kč
Číšník 35 - 45 000 Kč
Elektrikář 55 - 75 000 Kč
Hospodyně 35 - 45 000 Kč
Konstruktér 70 - 90 000 Kč
Kuchař
35 - 50 000 Kč
Lékař 85 - 125 000 Kč
Montér
23 - 24 000 Kč      50 - 65 000 Kč
Ošetřovatel 35 - 45 000 Kč
Pečovatelka 45 - 60 000 Kč
Pracovník správy budov 55 - 75 000 Kč
Prodavač 35 - 40 000 Kč
Softwarový vývojář
80 - 110 000 Kč
Truhlář 
40 – 50 000 Kč
Zdravotní sestra 50 - 70 000 Kč
Zedník
50 - 70 000 Kč

Pozn.: Platy podle nabízených mezd na internetových pracovních serverech