O tom, že je kdesi na západě zlaté tele, jsme slýchali řadu let. Naposledy od našich stávkujících doktorů. Platy se přitom podle zeměpisné délky liší nejen mezi státy v Evropské unii, ale i v rámci jednotlivých zemí. Srovnali jsme platy na východě a západě republiky s platy na východě a západě Německa. A výsledek? Východ Česka je na tom oproti západu Německa hůř až o 500 procent.

Platová propast mezi východem a západem se otevřela i v rámci samotného Německa. Jedny z největších průměrných platů tam berou ve Frankfurtu nad Mohanem. V postkomunistických Drážďanech na východě země už dostávají za stejnou práci o 25 procent méně. V Praze dostanete za stejnou práci až pětinu toho co na západě Německa a směrem na východní hranici rozdíl ještě stoupne.

Přesunem na západ Německa by si nejvíce polepšili referenti, kteří by dostali plat až o 515 % vyšší. Nejméně by na tom trhli daňoví poradci, kteří by dostali přibližně dvojnásobek. I to je dost, když uvážíte, že ceny potravin i nájmů jsou v Německu srovnatelné s Prahou. Dražší než u nás jsou některé služby.

Šetrní Němci se už teď těší na levné české pracanty

Chcete si hodně vydělat? Zkuste to v Německu nebo v Rakousku. Šanci vyrazit bez administrativních problémů za výdělkem do těchto zemí máte od 1. května. Až dosud byl přístup na pracovní trh v obou zemích pro nováčky z EU velmi složitý. Němci se ale přílivu českých pracantů neobávají.

Naopak, zaměstnavatelé se prý na Čechy těší. Důvod? Jsou zvyklí na nízké mzdy, a tak německé firmy ušetří. Německo dokonce prý kvůli mzdovému dumpingu uvažuje, že v některých oborech zavede minimální mzdu 7,5 eura za hodinu (183 Kč). Měli by ji mít například pracovníci na stavbách, v pečovatelství nebo u sezonních prací. Ve srovnání s Českem, kde je minimum 48,10 korun za hodinu, je to značný rozdíl.

861808:gallery:true:true