Neplýtvejte vodou, je dražší!

Cena vody v Česku se od minulého roku vyšplhala na průměrných 66,40 Kč za metr krychlový. Celorepublikově to pak znamená meziroční zvýšení asi o 4 %. Někde ale zaplatí až 34% více než loni! Z výzkumů je jasné, že se pomalu učíme vodou neplýtvat a spotřeba na hlavu klesá každoročně o 4 litry na hlavu a den, opomínáme ale maličkosti. Obyčejná protékající toaleta přitom může roční platbu zvednout o třiadvacet tisíc. Kapající kohoutek o tři stovky.

Nebojte se změny dodavatele!

V loňském roce změnilo dodavatele elektřiny rekordních 232 tisíc domácností a menších firem. U plynu to bylo 76 tisíc změn. Není divu, vybírat si teď totiž můžete mezi více než dvěma desítkami dodavatelů. Aby jste i vy měli jasno, kdo vám nabízí ty nejvýhodnější ceny za plyn a elektřinu ve vašem kraji, zkuste například srovnávací weby: www.srovnejenergie.cz, www.cenyenergie.cz

5 tipů na začátek, aneb co jste možná nevěděli

1. Kvalitní nádobí je polovinou úspěchu

Zvolit do kuchyně správné nádobí je cesta k úsporám
Autor: tefal
Vaříte-li na sklokeramické desce, nakupte takové hrnce, které budou velikostně odpovídat. Nedávejte malý hrnec na velkou plotnu. Přicházíte tím o 30 % energie. V nové kuchyni vsaďte na indukční varnou desku a hrnce. Jsou sice dražší, ale deska se zapíná a vypíná sama jen dotekem hrnce. Ročně ušetříte až 700 Kč.

2. Žehlete, jak máte

Vytipovat, kdy je prádlo na žehlení vlhké tak akorát, je umění, ale ušetří to spoustu peněz. Příliš suché nebo mokré prádlo vyžaduje až o 40 % vyšší spotřebu elektrické energie. Náležitě využívejte i zbytkovou energii žehličky a citlivé prádlo si nechávejte na konec žehlení, kdy ji vypojíte ze zásuvky. Ušetříte 2200 kč.


3. Čistěte filtry

Spotřebiče, jako myčka, pračka nebo sušička vyžadují pravid

Spotřebiče vyžadují pravidelnou údržbu. Šetření se v tomto případu prodraží
Autor: čtk
elnou údržbu. K té patří hlavně čištění filtrů. Alespoň jednou do měsíce proto překontrolujte, jestli sítko na nečistoty něco neblokuje. I taková maličkost ovlivňuje energetickou spotřebu, stejně jako třeba plný sáček ve vysavači. A úspora? Může se vyšplhat až na 1000 Kč.

 

 

4. Vymalujte na bílo

V časopisech sice pořád čtete, že bílá už moc nefrčí, ale jako jediná je schopna odrážet až 80 % světla. Tmavé odstíny na stěnách světlo ubírají a taková námořnická modrá, která je letos moderní, dokáže odrážet jen 15 % světla. Ani na malou místnost vám pak jedna, třeba i úsporná, žárovka stačit nebude. I tato zdánlivá maličkost vám do rozpočtu přinese dalších 850 Kč.

 

5. Netelefonujte, skypujte491316:gallery:true:true

Pokud máte doma počítač, skypujte! Telefonát přes Skype je totiž pouze za cenu připojení na internet. Pevnou linku má navíc čím dál méně lidí a volat z pevné linky na mobil je neúměrně dražší než z mobilu na mobil. Obojí je ale v porovnání s komunikací po skypu zbytečně drahé.

A dobrá rada na závěr

Pojistěte si domácnost!

Pojištění domácnosti vám zajišťuje ochranu před škodami způsobenými živly (požárem, výbuchem, povodní či záplavou, vichřicí či krupobitím), ale i škodami vodovodními. Samozřejmostí je ochrana proti krádeži, loupeži nebo vandalismu. Důležité je zvolit správnou částku. Existuje snadná rada: udělejte si orientační soupis věcí, které doma máte, sečtěte a porovnejte s výší plánované pojistné částky. Ta nesmí být o víc jak 15 % nižší!

Za roční pojistku na dům nebo byt o velikosti 3+1 zaplatíte u České pojišťovny 803 korun. Pojistná částka je v tomto případě 300 000 Kč, spoluúčast 1000 Kč. Jestliže si ale domácnost nadstandardně zabezpečíte, pak částka může klesnout až o 20 procent (na 642 Kč/rok).