Ze sta srovnávaných profesí totiž jen šest vydělává víc na Slovensku. Naprostým vítězem platového souboje je pojišťovací poradce. V Česku si vydělá téměř o šedesát procent více než na Slovensku. Vyplývá to z platového průzkumu Merces.cz, který exkluzivně pro Blesk připravila společnost Profesia.

Velmi slušně na tom oproti svým slovenským kolegům jsou i poštovní doručovatelé a advokátní koncipienti. Jejich plat je v Česku vyšší o 43 procent než na sousedním Slovensku. Čeští patrioti můžou jásat. Bereme výrazně víc a ani euro na tom nic nezmění.

Zatímco Slovákům se ještě pořád pracovat v Česku vyplatí, hutníci ani tesaři se na Slovensko kvůli o pár stovkám vyššímu platu stěhovat nebudou. Pošilhávat po cizím platě a závidět si naproti tomu určitě nemusí třeba dlaždiči, řidiči kamionu nebo šéfkuchaři. Jejich platy jsou totiž srovnatelné. Jediné povolání, které si vede výrazně lépe na Slovensku, je daňový poradce. Slováci si ho evidentně váží a platí lépe než v Česku o šest tisíc korun.

100 profesí: Podívejte se na velké srovnání platů Čechů a Slováků

Proč berou Češi víc

Chybějící těžký průmysl a naopak odvětví, která zaměstnávají hodně lidí za málo peněz. To jsou podle odborníků hlavní důvody, proč se na Slovensku bere méně než u nás. „V České republice byla vždy vyšší průměrná mzda než na Slovensku,“ říká Miroslav Dravecký, projektový manažer průzkumu Merces. cz.

S tím souhlasí i analytička Markéta Šichtařová z Next Finance. Za rozdíl v platech podle ní mohou různé cenové hladiny v obou zemích. To je sice dáno spoustou věcí, ale tou nejdůležitější je výše HDP (hrubého domácího produktu) na hlavu. „Zjednodušeně řečeno: ta ze zemí, která je z historických důvodů rozvinutější, má vyšší HDP na hlavu a vyšší úroveň cenové hladiny,“ vysvětluje analytička.

A v rozvinutější zemi je pak také vyšší úroveň platů za srovnatelnou pozici. „S tím, jak Slovensko rychle roste a v současnosti dohání českou ekonomiku, také se poněkud sbližují rozdíly v platech. Ovšem ještě hodně dlouho a možná nikdy se nesblíží zcela,“ míní Šichtařová. „V Ostravě a v Praze také nejsou platy stejné u stejných pozic, a to se pohybujeme v rámci jedné země,“ dodává.