Základním kamenem reformy je možnost si dobrovolně vyvádět část z platu do fondů. O to nižší ale budete mít klasický důchod z průběžného systému. Čím větší plat máte, tím vyšší důchod dostanete a tím víc se vám i vyplatí spořit.

Zatím není jasné, jak budou přesně penzijní fondy s licencí od státu vypadat a kolik se bude platit za jejich služby, ekonomové už ale i tak předpovídají, že lidem s nižšími příjmy se spoření nevyplatí.

Pokud si totiž vyvedete 3 % sociálního pojištění ze mzdy do svého fondu, ukrojíte si tím zároveň ze své části v průběžném důchodovém systému. Ti, co berou víc než 20 tisíc hrubého měsíčně, ale i při vyvedení zmíněných 3 procent do fondu stále přispívají tolik, že to výši jejich důchodu neohrozí. Pro ty, co mají nízký plat, tedy spoření do fondů výhodné nebude.

„Od platu 20 tisíc korun se to bude vyplácet, od 30 tisíc a výše se to bude vyplácet určitě,“ řekl Blesku ekonom Pavel Kohout z Partners. Lidé s vyššími příjmy si zkrátka u fondu uloží část peněz, které by se jinak přerozdělily na důchody zaměstnancům s menšími platy. Teď už zbývá si jen z tabulky v příloze Blesku spočítat, zda se vám s vaším příjmem spoření do fondů vyplatí.

Jak vypadá nový systém

■ Se startem nového penzijního systému vláda počítá od 1. ledna 2013.

■ Lidé mladší 35 let budou moci od roku 2013 dobrovolně převést 3 % ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i 2 % ze své hrubé mzdy.

■ Pokud se rozhodnete do systému nevstoupit, budete dostávat jen důchod jako dnes, čili klasickou penzi z průběžného systému.

■ Výpadek příjmů státu kvůli tomu, že si lidé budou peníze vyvádět do fondů, mají pokrýt výnosy ze sjednocené sazby DPH na 20 %, což zřejmě zdraží některé potraviny léky a služby.

■ Vstoupit do důchodového systému lze do konce roku, kdy vám je 35 let. Rozhodnutí o spoření je nevratné, ze systému nelze vystoupit.

■ Lidé, kterým bude v době vstupu zákona v platnost více než 35 let, se budou moci pro dobrovolné vyvedení části pojistného, takzvaný opt-out, rozhodnout do konce roku 2012.

■ Z úspor na individuálních účtech budou lidem vypláceny pouze doživotní penze. Nebude tedy možné vybrat si úspory jednorázově.

■ Příjemce penze bude moci také zvolit k doživotnímu důchodu výplatu pozůstalostní penze pro svého manžela či manželku, a to maximálně po dobu tří let, případně rentu na dobu určitou.

■ Prostředky na individuálních penzijních účtech budou spravovat nynější penzijní fondy nebo nové společnosti, které budou muset získat licenci od ministerstva financí.

■ Fondy budou čtyři: dynamický, vyvážený, konzervativní, státních dluhopisů ČR.

■ Penze bude vyplácena doživotně nebo 20 let, každý si může vybrat.

■ Od roku 2019 by se mělo urychlit zvyšování důchodového věku žen, a to ze 4 na 6 měsíců za rok. Důchodový věk mužů a žen se sjednotí teprve v roce 2041.

■ Na důchod budete moci přispívat i odvodem 1 % ze sociálního pojištění rodičům, vám pak zase mohou do fondu spořit 1 % vaše děti. Neznamená to ale, že byste o to pak měli důchod z průběžného systému nižší.