Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dubajský ráj shopaholiků: V největším „obchoďáku“ světa startuje měsíční nákupní festival

Dubaj je klenotem uprostřed pouště. Místní architektura je naprosto jedinečná.
13. června 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Největší obchodní centra světa, luxusní zboží osvobozené od daní a k tomu unikátní mrakodrap Burj Khalifa, nebo nejluxusnější hotely, kde je na stěnách pravé zlato. Vítejte v Dubaji, klenotu Spojených arabským emirátů, kde 22. června startuje nákupní festival – jak jinak než jeden z největších na planet

V ráj shopaholiků a vůbec všech milovníků nakupování se emirát Dubaj promění od 22. června do posledního červencového dne. Letošní, už 14. ročník letního festivalu nakupování potrvá oproti těm předchozím kvůli začátku Ramadánu o téměř polovinu času méně.

I tak ale pravděpodobně naláká miliony turistů z celého světa. Zboží v Dubaji je totiž osvobozené od daní, v době festivalu navíc zlevněné někdy až o desítky procent. „Luxusní zboží a značky tu většinou pořídíte i levněji než v Česku,“ tvrdí delegátka cestovní kanceláře.

Sjezdovka uprostřed pouště

Luxus, luxus, luxus - to je to, co na turisty dýchá z každé výlohy v obchodním centru Dubai Mall, které je největším obchodním domem planety. Obchodů a obchůdků je tady více než tisíc, od nakupování si můžete odběhnout třeba k obřímu akváriu nebo na sjezdovku.

Opravdu. Přímo na obchodní centrum navazuje komplex Ski Dubai. Slavné lyžařské středisko uprostřed arabské pouště vzniklo jen krátce po otevření samotného Dubai Mall. A vyráží do něj nejen místní, ale ve velkém i turisté. Naráz pojme celý areál 1500 lyžařů a ti si tu dokonce můžou vyzkoušet své schopnosti na černé sjezdovce.

„Měří 400 metrů, převýšení je něco málo přes šedesát,“ dává k dobru některé z jejích parametrů obsluha restaurace, která je umístěna přímo nad ní. Kromě černé jsou tu ještě další čtyři sjezdovky, koryto pro snowboardisty nebo prostor pro stavění sněhuláků. Nahoru vás vyveze čtyřsedačková lanovka nebo vlek. Vše funguje jak v klasickém lyžařském středisku. Jen tady je ale mimo chlazenou halu čtyřicet stupňů ve stínu.

Hotel Burj Al Arab je považovaný za nejluxusnější stavbu světa
Autor: zdroj FIRO-tour

Výkladní skříň Arábie

Dubajský emirát je výkladní skříň Arábie. Uprostřed pouště tady najdete esenci luxusu a nepředstavitelného bohatství. Symbolem je i luxusní rezidenční čtvrť Jumeirah. Právě tady stojí slavná „plachetnice“ Burj Al Arab nebo umělé ostrovy Palm Islands a The World. „Přitom ještě v 60. letech tu byla jen chudá rybářská čtvrť,“ připomíná historii Jumeirah delegát. „Dnes jediná noc v Burj Al Arabu vyjde na statisíce korun.“

321 metrů vysoký Burj Al Arab otevřeli v roce 1999, po šesti letech složité výstavby. Stojí totiž na soukromém umělém ostrově asi čtvrt kilometru od břehu – výstavbu přímo na pláži tehdy zakázali, protože by hotel stínil na pláž Jumeirah.

Centrum té nejmodernější Dubaje – Sheikh Zayed Road.
Autor: zdroj FIRO-tour

Plachetnice plná luxusu

Samotná stavba a vybavení interiérů byly prý tak drahé, že veškeré investice vrátí až po sto letech – a to i přesto, že bydlení tady rozhodně není za hubičku. Jen plátkového zlata bylo na výzdobu použito asi deset tisíc čtverečních metrů, což je přibližně rozloha fotbalového hřiště. Hotel má i vlastní heliport ve výšce zhruba 200 metrů nad hladinou moře, ve stejné výšce je i panoramatická prosklená restaurace.

Mimochodem – do hotelu, který si vysloužil přezdívku „Alláhův prst“, se mohou podívat i čeští turisté v rámci fakultativních výletů cestovních kanceláří. „Je možné zajistit večeři v některé z restaurací,“ potvrzuje delegátka.

Nic tady není nemožné
Nepřehlédnutelná je i nejvyšší stavba světa – mrakodrap Burj Khalifa stojící na nejmodernější dubajské třídě Sheikh Zayed Road. Při pohledu na více než 800 metrů vysoký kolos se jednomu zatočí hlava. Stejně jako ze spousty dalších věcí. Dubaj je koktejlem světových rekordů, unikátně architektonicky řešených staveb a pohádkového luxusu. Po sedmi hodinách letu z Prahy se ocitnete uprostřed světa, kde nic není nemožné.

Inzertní sdělení: Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky zájezdy Spojené arabské emiráty:

Hotel Lou Lou a Beach Resort

Velmi příjemný plážový hotel s výhodnou polohou v blízkosti města Sharjah vhodný i pro rodiny s dětmi. Pokoje příjemně zařízené, klimatizované, s koupelnou s vanou nebo sprchou.


Hotel Al Hamra Fort

Komfortní hotelový resort s vysokým standardem poskytovaných služeb je vhodný pro všechny věkové kategorie včetně rodin s dětmi. Součástí rozsáhlého komplexu je proslulé golfové hřiště Al Hamra Golf Course.


Hotel Al Hamra Village

Příjemný hotelový resort s bohatými možnostmi zábavy pro děti i dospělé patří mezi nejoblíbenější kapacity. Doporučujeme také hráčům golfu.

Video se připravuje ...