Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tipy na léto: Kolik stojí lékaři v Chorvatsku!

8. června 2011 | 06:00

Zní to lákavě: Nutné a neodkladné ošetření mají Češi v Chorvatsku zdarma. Jenže to má háček – musíme si zaplatit poplatek za spoluúčast, který může být až 10 500 korun. Proto se vyplatí komerční cestovní pojištění, které stojí jen zhruba 20 korun denně.

Nárok mít zdarma nutné a neodkladné ošetření mají Češi díky česko-chorvatské smlouvě o sociálním zabezpečení. Hradí se pouze zaplacení spoluúčasti, kterou v Chorvatsku platí i tamní pojištěnci. „Stačí, když u smluvního lékaře, kterých je v Chorvatsku asi 80 %, předložíte modrý Evropský průkaz zdravotního pojištění,“ říká Tereza Podaná z Centra mezistátních úhrad. Spoluúčast je ve výši 20 % celkových nákladů na ošetření a její maximální výše je 3000 HRK, tedy 10 500 korun. Od spoluúčasti jsou osvobozeny děti do 18 let.

Pomůže cestovní pojištění

Spoluúčast přes 10 tisíc korun je už pádný argument pro sjednání komerčního cestovního pojištění. Není ale jediný. Pojištění totiž zahrnuje i případy, které byste si jinak museli platit kompletně – například letecký transport z Chorvatska domů. „Pokud musíme zaslat na místo leteckou ambulanci z Česka, vyjde převoz asi na 470 000 Kč,“ říká Petr Sklenář z Evropské cestovní pojišťovny. Zásadní přitom je, že cestovní pojištění není drahé. „Čtyřčlenná rodina zaplatí v Chorvatsku, pokud nebude provozovat rizikové sporty, 87 Kč na den. Pojištěny má výlohy do 3 milionů korun, zubní ošetření do 24 000, ale i trvalé následky za úraz a odpovědnost za škodu a osobní věci,“ vypočítává Sklenář.

Když potřebujete pomoc lékaře

Pokud víte, že se během pobytu v Chorvatsku bez lékařské pomoci nad rámec neodkladné péče například kvůli dialýze neobejdete, obraťte se před odjezdem na svou zdravotní pojišťovnu a požádejte o vystavení formuláře CZ/HR 111A. „Taková péče musí být předem schválena nejen českou zdravotní pojišťovnou, ale také vyjednaná ve zdravotnickém zařízení v Chorvatsku,“ upozorňuje Tereza Podaná.

Dva druhy receptů

Pro předepsání léků existují dva druhy receptů – modrý a červený. U modrého se platí spoluúčast pouze za předepsání, tedy 10 HRK (35 Kč), u červeného si pacient připlatí jak za předepsání, tak určité procento z ceny léku. S recepty zajděte do smluvní (ugovorni) lékárny.

Autor: 

Za léky dáme víc

Základní léky na horečku, bolesti nebo spáleniny se vyplatí koupit před cestou v Česku. U moře za ně dáme víc.

Například mast na popáleniny od slunce Panthenol, kterou u nás v 50g balení seženeme asi za 110 Kč, se v Chorvatsku prodává pod názvem Bepanthen za 41,50 HRK (145 Kč), navíc jde o cenu za 30 g.

„Léky na bolest typu Ibuprofen jsou v Chorvatsku na předpis. Volně dostupné jsou pod názvy Neofen a Nurofen,“ říká Marie Neumannová z konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Záhřebu. Panadol tablety 500 mg, které v Česku kupujeme asi za 20 Kč, se nabízí pod obchodním názvem Lupocet nebo Lekadol. Lupocet vyjde na 16,20 HRK (57 Kč) a Lekadol na 17,20 (60 Kč). Kosmínovou mast na opary v Chorvatsku nenajdete. Lékárny nabízejí mast Herplex.

Drtivá většina lékáren v Chorvatsku má otevírací dobu od 7 do 20 hodin ve všední dny, do 16 hodin v sobotu.

Autor: Julie Ravingerová, evakk
Video se připravuje ...