Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Výstupy na vrcholy Vysokých Tater: Kolik zaplatíte?

25. dubna 2011 | 12:48

Slovenské Vysoké Tatry patří k oblíbeným místům, kde tráví Češi dovolenou. Pokud máte i vy letos takové plány a budete chtít vystoupat na nejvyšší tatranské vrcholy, nebude to ale rozhodně zadarmo! Vedle značné námahy vás čekají i poměrně vysoké poplatky. A pokud byste se na túru vydali bez povinného horského průvodce, čeká vás v případě přistižení vysoká pokuta.

Ve Vysokých Tatrách samozřejmě existují i hory, na které může turista vystoupat bez průvodce. Například Kriváň (2494 m). Tuto trasu si ze Štrbského plesa mohou zájemci po turistické trase střihnout klidně sami. Horší je to u těch největších obrů. Slavkovský (2452 m) i Gerlachovský štít (2655 m) už něco stojí, a když chce turista ušetřit a jde bez průvodce, hrozí mu tisícikorunová pokuta.

V zimě fasují cepíny

Placení průvodci samozřejmě nejsou určeni pouze k tomu, aby vydělávali peníze. Jsou zde hlavně proto, aby zajistili bezpečný výstup i sestup zájemcům, kteří se chtějí podívat na nejvyšší vrcholky Slovenska. K dispozici jsou horští vůdcové každý den a podle počasí vás vyzbrojí i patřičným vybavením.

V zimě turisté fasují cepíny a mačky, které si navléknou na nohy, aby jim na zledovatělé ploše neklouzaly nohy. V létě, které je před námi, naopak stačí, když si člověk pořídí kvalitní pevnou obuv.

Vrchol za 8 hodin

Každý z vrcholů velehor lze zdolat za jeden den, takže si stačí jenom vybrat. Nahoru se vyráží většinou ve dvou až tříčlenných skupinkách. „Výstup začíná brzy ráno mezi 4. až 8. hodinou, v závislosti na počasí a obtížnosti terénu,“ prozrazuje zkušený horský vůdce Martin Matúšek (38) z Tatranské Lomnice.

Podle něho je nejoblíbenější trasou mezi turisty Gerlachovský štít, kde se během výstupu zdolává tisíc výškových metrů. Trvá to 8 až 9 hodin. „Při této vysokohorské túře se v obtížnějším terénu používají lana,“ dodal Matúšek.

Pouze v malém počtu

Nejdůležitější je však bezpečnost klienta. „V zimě si na vrcholový výstup nevezmu víc než dva klienty, v létě by jich nemělo být víc než tři,“ upřesňuje horský vůdce.

Kolik stojí výstupy na nejvyšší vrcholy Vysokých Tater na Slovensku. Ceny za tyto služby se pohybují od 150 do 250 eur čili 4600 Kč až 7000 Kč za skupinu. Ať už se jedná o skupinu či jednotlivce, cena je stejná.

Autor: Braňo Bielený, mivrk
Video se připravuje ...