Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Mallorca: objevte znovu perlu Španělska

13. dubna 2011 | 12:00

Poslední dobou je u nás tato turistická destinace neprávem opomíjená. Při tom za dvě a půl hodinky jste tam. Na ostrově, kde v zimě kvetou mandloně a v létě tam najdete nejen „mary sol“ – moře a slunce, ale mnohem víc.

Na Mallorce si užijete pěší turistiku, cyklistiku i mnoho jiných sportů, stejně jako se můžete celý týden povalovat u moře. Najdete tu krásné pláže a zátoky, nádherné hory a typické malebné vesničky v nich. Na ostrově na vás dýchne exotická i evropská historie. Mallorca je prostě komplexní ostrov, který vám nabídne, co jen si budete přát.

Možná vás překvapí, že ostrov je hodně zalesněný – rostou tu borovice, mandloně, fíky, olivovníky, pomerančovníky, citroníky. Mallorcu křižuje několik dálnic, v hlavním městě mají metro a najdete tu i univerzity.

Musíte vidět!

Palma de Mallorca
V ostrovní metropoli určitě navštivte Katedrálu světla a projděte i staré město. Moderním životem tepe třída Jaime III – tady jsou obchodní domy, obchody, banky, restaurace, ruch. Toužíte-li po romantické pobřežní procházce, vydejte se na promenádu Paseo Maritimo

Západní pobřeží
Krása zdejší přírody i typických horských vesniček vás nadchne.
* Ve vesnici Valldemossa pobýval Frederik Chopin s George Sandovou. Vy určitě navštivte zdejší krásný kartuziánský klášter La Cartuja.
* Městečko Soller je obklopené horami, kolem rostou pomerančovníky a citroníky. Hezkou vyjížďku nabízí stará dřevěná tramvaj z vesnice do přístavu Soller.  
*Do vesnice Sa Calobra vede silnice se 67 zatáčkami mezi skalami. V místě si pak nenechte ujít procházku dvěstěmetrovým tunelem k oblázkové pláži mezi skalami – Torrent de Pareis Formentor 
Pokud vaše cesta povede na severní pobřeží, dojděte až na tento skalnatý výběžek – česká vás úchvatný výhled. A pokud budete mít štěstí, dohlédnete až na sousední Menorku.

Dobrou chuť!

V mallorské kuchyni se při vaření často používá česnek. Abyste mohla ochutnat místní dobroty, nebojte se zaplatit si jen polopenzi. Ceny v restauracích vás určitě nezruinují. Co ochutnat?

Tumbet: brambory, červené papriky, rajčata, lilky, bobkový list, rajčatová omáčka (samotné nebo s rybou nebo vepřovým masem)

Pa amb oli: mallorský chléb potřený olivovým olejem, rozetřeným rajčetem a někdy i česnekem. Podle chuti se na takto připravený chléb dává sladká nebo sušená šunka, sýr, ančovičky...

Ensaimada: typický moučník – zatočený šnek různých velikostí a s různými náplněmi. Tato dobrota má na ostrově velkou tradici.

Pití: různá vína, především červená. Ochutnejte i yerbas mallorquinas (zn. tunel) – bylinkový nápoj, něco jako naše becherovka, ale ne tak silná. Do nápoje se používá asi 30 bylinek.

Naučte se pár slovíček
Místní lidé jsou velmi příjemní a komunikativní, výjimečně potkáte i trochu uzavřené ostrovany. V hotelích a restauracích bývá milá obsluha, zaměstnance potěšíte, když ukážete, že znáte pár španělských (nebo dokonce katalánských) slovíček. Stejně tak čekejte, že i oni umí pár českých. Hoteliéři si české turisty oblíbili, narozdíl například od Angličanů jsou Češi klidní a nekonfliktní klienti, kteří se kromě pláží a dobrých drinků zajímají o ostrov jako takový.

Vyberte si středisko

Mallorca má nespočet středisek a turistických resortů. Nabízíme stručnou ochutnávku několika z nich.

Jižní pobřeží
El Arenal, Can Pastilla, Playa de Palma
Na jihu se nacházejí velmi rušná střediska s diskotékami, bary a restauracemi, potkáte tady mnoho zejména německých turistů a mladé lidi. Do hlavního města ostrova je odtud velmi dobré spojení.

Jihozápad
- Magaluf, Palma Nova
Ruch a hodně anglických turistů. Oblast se hodí spíše pro mladé lidi.
- Santa Ponsa, Paguera
To jsou klidnější a zelenější střediska s převažující německou klientelou.
- Camp de Mar, Port Adriano
Velmi klidná střediska, druhé ze jmenovaných je vhodné pro náročnější klientelu.

Východ
Tady Mallorku zdobí krásné pláže a zátoky.
Cala D´or, Porto Colom nabízejí klidná místa vhodná pro příjemné procházky s malými plážemi a zátokami. Dlouhé pláže najdete ve středisku Calas de Mallorca a hledaný klid v areálech Porto Cristo/Cala Mandia, Cala Mesquida. Známým východním střediskem je Cala Millor s dlouhou písčitou pláží, obchody, bary, restauracemi. Sillot a Sa Coma patří k hojně navštěvovaným oblastem, Němci si oblíbili Cala Ratjada.

Sever
Can Picafort, Alcudia se hodí hlavně pro rodiny s dětmi.

Autor: oli, Kbak
Video se připravuje ...