Obrovský palmový list a souostroví pro rezidence boháčů ve tvaru mapy světadílů. Byl to megalomanský plán, který měl přilákat do oblasti další milionáře z celého světa. Na ostrůvcích, které jsou dostupné pouze po vodě jachtou nebo na člunech, měly vyrůst hotely a vily. Jenomže právě mapa světa se začíná potápět do moře, informuje o tom britský deník Daily Telegraph.

U ostrovů dochází k erozi písku, zanášeny jsou také přístupové koridory k ostrovům. „Ostrovy se postupně propadají do moře,“ řekl u soudu právník Richard Wilmot-Smith, který zastupuje společnost Penguin Marine. Právě ona vlastní výhradní právo na dopravování turistů k ostrovům. Firma Penguin Marine zažalovala státního developera, společnost Nakheel, která se topí v miliardových dluzích.

Podle developerské firmy je rozprodáno už 70 procent ze 300 ostrovů dubajské mapy. Nakheel vybudoval také vedlejší ostrov ve tvaru palmy. Tady má vilu například fotbalista David Beckcham. Prý několik osobností má zakoupeny také ostrovy v souostroví „světa“. Brad Pitt a Angelina Jolie by prý mohli zakoupit Ethiopii, baví se na účet hollywoodského páru internet.

Společnost Penguin Marine po Nakheelu požaduje finanční odškodnění. „Ten projekt je mrtvý,“ řekl právník žalující strany. „Není mrtvý, jen je v kómatu,“ opáčil naopak zástupce developera. „Výstavba bude trvat deset let. Nyní se pouze zpomalil. Vše bude dokončeno,“ slibuje Nakheel, jehož projekt by se v budoucnu při dosavadním vývoji mohl stát druhou bájnou Atlantidou.