"Byl bych rád, aby si lidé více uvědomili, že Hradec Králové je sice poměrně drahé, ale na druhou stranu čisté a bezpečné město," řekl ke skvělému výsledku primátor města Martin Soukup.

Poklonu musel složil i primátor sousedního rivala Pardubic. "Hradec je již od první republiky krásné město, urbanismus, architektura a životní prostředí tam fungují a lidé je udržují. Ocenění je zcela namístě," pochválil.

Žebříčku dominovaly jižní Čechy

Hradec Králové vykázal téměř ve všech ukazatelích velmi dobré výsledky,

Nejkrásnější holky jsou v celé České republice!
Autor: Blesk - Jindřich Mynařík
což mu vyneslo první místo. TOP 10 však ovládla jihočeská města. V nejlepší desítce se umístila hned tři - Písek, České Budějovice a Tábor.

Hlavní město Praha dosáhlo na druhé místo. Dominuje zejména v ekonomických ukazatelích. Je zde jednoznačně nejlepší situace na trhu práce, což úzce souvisí i s dalším ukazatelem, počtem ekonomických subjektů na tisíc obyvatel. Ve všech těchto ukazatelích zaujímá Praha první místo mezi hodnocenými městy. Naopak nejhorší postavení ze všech má v indexu hodnotícím kriminalitu či cenovou dostupnost bydlení.

Ze špinavých a zapáchajících Pardubic se stalo od revoluce krásné město.
Autor: Profimedia.cz
Porevoluční proměna Pardubic

Pardubice si třetí místo vysloužily hlavně díky dobré situaci na trhu práce. Město má také výhodnou polohu z hlediska napojení na evropskou železniční síť. Primátor Pardubic Jaroslav Deml si umístění velmi cení. "Třetí místo v žebříčku kvality života pro mne bylo trochu překvapení. Je to ocenění dlouhodobé práce, po revoluci se z centra chemie a elektrotechniky, šedého, špinavého a nepříliš vonícího, stalo město, které je hned za salonem republiky a Prahou," řekl Deml.

TOP 10
1. Hradec Králové 88,83
2. Praha 88,73
3. Pardubice 85,40
4. Písek 85,39
5. České Budějovice 85,12
6. Plzeň 84,80
7. Mladá Boleslav 84,68
8. Brno 84,23
9. Havlíčkův Brod 84,13
10 Tábor 83,92

Co všechno se hodnotilo?

Mezi ukazatele, jimiž studie měřila kvalitu života, patřily míra nezaměstnanosti, počet ekonomických subjektů na tisíc obyvatel, dostupnost k nejbližší dálnici nebo rychlostní komunikaci v minutách, počet vlakových dálkových spojů, podíl uchazečů o zaměstnání evidovaných na úřadu práce déle než dvanáct měsíců, cena nájemného bytu 3+1, naděje na dožití u mužů a žen, počet zjištěných trestných činů obecné kriminality, dostupnost a rozloha zelených ploch a množství tuhých emisí.

MasterCard uskutečnil projekt ve spolupráci s VŠE v Praze a Sdružením Czech Top 100.