Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Namibijská poušť: Nejkrásnější, nejstarší a nejsušší

8. srpna 2010 | 09:03

Když se řekne poušť, asi si představíte jen nekonečné lány horkého zlatého písku. To ale pro většinu pouští vůbec neplatí. Důkazem je i Namibijská poušť. Táhne se podél moře od jižní části Angoly přes celou Namibii až k ústí řeky Oranje a tvoří velkou část pobřeží jihozápadní Afriky. Slovo Namib pochází z námštiny a v překladu znamená velká prázdnota. Její duny, mezi které patří i ta největší na světě, jsou ale pověstné svou krásou a pro turisty jsou stále atraktivnější destinací.

Namibijské písečné pláně jsou pro svou barevnost a proměnlivost považovány za nejkrásnější na světě. Tvoří je totiž křemenný písek, který své barvy mění od krémové přes oranžovou až k rudé či fialové. Zdejší duny se díky větrům vanoucím od moře neustále proměňují a tvarují do nejrůznějších podob. Největší z nich, která je zároveň světovou rekordmankou, je vysoká až 340 metrů!

Namibijská poušť zároveň patří mezi nejsušší místa světa, ročně na ni spadne jen kolem 15 milimetrů srážek (tzn. 15 litrů na metr čtvereční), směrem do vnitrozemí jich přibývá. Srážky navíc nejsou dešťové – vznikají srážením mlhy. V západních oblastech jsou husté mlhy až 180 dní v roce.

A i když by se mohlo zdát, že při takto nehostinných podmínkách zde nemohou žít žádní živočichové ani rostliny, opak je pravdou. Kromě hmyzu a plazů tady najdete i drobné savce. V Namibijské poušti roste také jedna z nejzvláštnějších rostlin naší planety, welwitschie podivná.

Záhadná rostlina

Ta se jmenuje podle svého objevitele, botanika Friedricha Welwitsche, který ji popsal už roku 1859. Rostlina má jen nízký, až metr široký kmen, ze kterého vyrůstají dva listy. Ty jí vydrží po celý život a rostou rychlostí 20–30 centimetrů ročně. Měří tak klidně i několik metrů a vlivem větru a písečných bouří jsou celé potrhané.

Tajemství dlouhověkosti rostlina drží pod zemí, kde má až třicetimetrový kořen. Ten vyhledává podzemní vodu a rostlinu tak drží při životě. Roste jen v několika málo pustých koutech této pouště. Tahle zvláštní rostlina se prý dožívá až dvou tisíc let!

Stáří pouště: odhaduje se na 55 miliionů let
Šířka: 80 - 200 km
Délka: 1600 km
Plocha: 49 768 km²
Teploty: přes den dosahují kolem 50 stupňů Celsia
Srážky: na vchodě 5 mm/rok, na západě 80 mm/rok
Autor: Jana Chmelíková
Video se připravuje ...