V obcích Marathokambos a Karlovasi na západě ostrova, který leží v Egejském moři, vyhlásily řecké úřady pohotovost. Úřady oznámily, že kvůli prevenci byly z oblasti evakuovány přibližně čtyři stovky turistů, kteří pocházeli nejčastěji ze Skandinávie. Do svých hotelů se mohli vrátit už včera, tudíž ten samý den.

Záchranná akce trvala celou noc

Proti plamenům bojovala více než stovka hasičů a dobrovolníků, kteří zachraňovali území postihnuté požárem celou noc. Dokonce byli nuceni k tomu použít i osm letadel a čtyři vrtulníky. Až pomocí nich se podařilo dostat oheň pod kontrolu. Zástupce hasičských sborů sdělil, že riziko nových požárů zůstává mimořádně vysoké.

"Turisté byli převezeni na bezpečné místo. Máme připraveny autobusy, abychom je v případě nutnosti znovu přemístili. Rezervovali jsme pro ně místa v jiných hotelech na ostrově," uvedl ještě před uhasením požáru představitel místní civilní ochrany Kostas Fotopulos.

Čeští turisté už jsou v bezpečí

Na ostrově Samos je nyní 500 až 600 českých turistů. Podle informací Asociace českých cestovních kanceláří a agentur nebyli Češi přímo ohroženi, ale šlo spíše o prevenci.

"Nyní už nebezpečí v Kamposu pominulo a čeští turisté se vracejí zpět do svých původních hotelů," uvedl mluvčí asociace Tomio Okamura. Čeští rekreanti podle něj tráví ve větší míře dovolenou ještě v letoviscích Kokkari a Pythagorion, která požáry naštěstí ohrožena nejsou.

Už se našli žháři?

Tento požár byl dokonce již druhým tento týden. Podezřelými jsou zatím tři pastevci. Minulý týden údajně založili čtyři požáry, které v severní části ostrova zničily 1000 hektarů porostů a zemědělských kultur.