Na dálnice vyjely rodiny z jižního Německa, kde školákům teprve v pátek začaly letní prázdniny. Rakousko jakožto tranzitní země pro Evropany směřující k jižním mořím pociťuje největší letošní nápor na dálnicích a hlavních silnicích o tomto víkendu nejintenzivněji.

Na některých místech byla až více než čtyřhodinová zpoždění. Komplikace na rakouských cestách mají na svědomí začínající prázdniny ve velkých jihoněmeckých spolkových zemích Bavorsku a Bádensko-Württembersku. Velký nápor zažívají chorvatské dálnice z vnitrozemí na pobřeží, zejména pak autostráda A1 ze Záhřebu směrem na Bosiljevo a záhřebský obchvat. Úřady radí použít raději starou cestu přes Karlovac.

Problémy s počasím

Řada tahů v zemi je navíc kvůli špatnému počasí mokrá a kluzká. Během víkendu je třeba obecně počítat se zhuštěným provozem na dálnicích ze Záhřebu do Rijeky a z chorvatské metropole ve směru na Zadar a Split. Chorvatský autoklub HAK upozornil motoristy, že po celý den se mohou setkat s komplikacemi na jadranské autostrádě D8. Kvůli silnému větru na ní mají zakázán vjezd dvoupatrové autobusy, nákladní vozy a motorky. V horských oblastech navíc hrozí sesuvy kamení.