„Takhle jsme si dovolenou nepředstavovali,“ řekla Blesku Šárka. S přítelem si v kempu Vira na ostrově Hvar pronajali bungalov, kde si chtěli užít zaslouženého volna. V neděli večer grilovali maso na terase.

Grilování však mělo ráno neblahou dohru. Rudolf totiž vyhodil popel do křoví u kempu. Vyschlý keř od ještě žhavých uhlíků chytil a oheň se rozšířil na les za kempem. S ohněm nakonec bojovalo 60 hasičů a dokonce i tři letadla.

Známá modelka k pondělnímu incidentu, kvůli němuž musela být evakuována z kempu stovka lidí, řekla: „Hasičům jsme pomáhali, jak to jen šlo. Všechno, co chorvatská média zveřejnila, je ale jen nafouklá bublina.“

Požár nebyl tak velký, jak líčila média

Podle Šárky se chorvatská média nezachovala vůči jejímu příteli fér, když požár u kempu zveličila. Jejich tvrzení tak prý mohlo vyvolat dojem, že Rudolf zapálil celý ostrov. „Požár nebyl vůbec tak velký, jak chorvatské noviny uvádějí,“ řekla zarmoucená modelka. Na Hvaru totiž v pondělí propuklo vzhledem k velkému suchu a silnému větru hned několik požárů.

Slova modelky potvrzuje i český konzul ve Splitu Pavel Bednář: „Ten den byl silný vítr, který způsobil, že hořelo na více místech. Jeden velký požár byl na druhé straně zátoky, to je ale o několik kilometrů dál, než vznikl požár českého turisty.“

Fotogalerie
2 fotografie

Muži hrozí až půlmilionová pokuta!

Neopatrný Čech (33) může dostat pokutu až půl milionu korun! Podle českého konzula ve Splitu Pavla Bednáře je Rudolf na svobodě a vězení mu nehrozí. „Náš občan byl zadržen, soudce mu vzal pas a je vyšetřován na svobodě. Hrozí mu pokuta,“ uvedl Bednář.

Na hašení 4,5 hektaru lesa se přes hodinu podílelo 60 hasičů s vozy a tři letadla. Turista obvinění ze založení požáru odmítá. I přes hrozbu pokuty má Rudolf naději, že bude omilostněn.

Chorvatsko kvůli likvidaci požáru dosud nikdy nikoho nežalovalo. K podobnému incidentu došlo před pěti lety v Chile. Čech Jiří Šmiták v národním parku Torres del Paine způsobil neopatrnou manipulací s plynovým vařičem požár a způsobil škodu za 100 milionů dolarů.

Účet za požár

Práce tří hasicích letadel 375 000 korun
Výjezd hasičských vozů a cisteren 29 000 korun
Práce 60 hasičů 18 600 korun
Tato suma však není konečná, protože omezený počet hasičů se ještě šest hodin zabýval dohašováním a hlídkováním na spáleništi.