Tím, že je Dallol na nejsevernějším konci Afarského údolí, funguje jako kotel – veškeré sluneční teplo, kterého je tu opravdu dost, se tu shromažďuje. Jediný, kdo v této oblasti žije, jsou Afarové. I ti už se ale z osady vystěhovali do okolí a od roku 2005 je etiopským statistickým úřadem osada vedena jako město duchů.

Přesto je Dallol stále veden jako nejteplejší obydlené místo na planetě. Kvůli velmi nepříznivým podmínkám je osada plná rychle rezivějících strojů a rozpadajících se domů. Dallol také patří k jednomu z nejodříznutějších míst na zemi, nevedou do něj silnice, dostat se tam sice dá dobrým terénním autem, zdaleka nejbezpečnějším přepravcem jsou ovšem velbloudí karavany.Ke kráteru se musí projet přes solné pole a tam se těžký vůz snadno propadne.

Na začátku 20. století sice byla takřka až k Dallolu kvůli těžbě soli vybudována železnice z přístavu Mersa Fatma, ta ale byla za první světové války pozastavena. Těžbu se ještě pokusili obnovit Britové v meziválečném období, po druhé světové válce trať ale rozebrali a sůl vozí zase jen velbloudi.

Hra barev

Celá oblast se nachází víc než sto metrů pod hladinou moře a sopečná činnost je stále patrná. V jezírcích v kráteru sopky se tvoří malé fontány, jak sirné plyny přes vodu unikají na povrch, k vidění jsou až tři metry vysoké žlutooranžové solné sloupy.

Hra barev vznikla pronikáním sopečného magmatu přes usazeniny solí – oblast byla dříve zalita Rudým mořem. Na první pohled asi nejvíc zaujmou žluté terasy plné zelenavých jezírek. Žlutá barva je způsobena sirnými sloučeninami, zelenavá jezírka jsou kyseliny chlorovodíková a fluorovodíková, hnědá a zelená místa jsou zbarvena od železitých sloučenin.

Jak vědci nedávno zjistili, i tady se najde život. Podobně jako v americkém Yellowstoneském parku, i zde žijí v horkých jezírcích nasycených kyselinami zvláštní druhy bakterií.

Fotogalerie
4 fotografie

Dallolská sopka

- Nadmořská výška vrcholu: - 48 metrů

- Dno kráteru: - 78 metrů

Dallolská oblast

- Rozměry: 1,5 x 3 km

- Nadmořská výška: - 116 metrů

- Rudé moře ustoupilo před 30 tisíci lety