V České republice jsou dvě metropole, mezi kterými je jisté napětí. Kdy vzniklo, si už asi nikdo nevzpomene. Ale místní patrioti se nemůžou snést. Bouřlivou diskuzi vyvolal článek britského deníku The Guardian, který tvrdí, že Brno je lepší než Praha!

Co říkají Pražáci o Brňácích a naopak?

Brňák je hrdý, že mluví normální češtinou. Nic nenatahuje, nic nezasekává a používá běžná slova, která ovšem nejsou známá zbytku republiky, a která nesou hrdý přívlastek hantec.
Pražák hovoří spisovnou češtinou. Jeho slovník přímo oplývá výrazy jako dročka nebo véď.

Pražák si myslí, že má v Praze výstaviště. Je to proto, že ještě nikdy nebyl na výstavišti v Brně.
Brňák je přesvědčen, že se v jeho městě nachází jediné opravdu použitelné výstaviště v celém Česku. Proto nikam nejezdí a čeká, až mu nové trendy ukážou ti ostatní na BVV. Ale nikdy neví, jaká výstava se zrovna koná.

Pražák velmi dobře ví, že do centra města se nemůže vydat, aniž by si předtím došel na manikúru, do solárka, ke kadeřníkovi nebo rovnou do wellnesscentra.

Brňák na svém městě miluje, že ať už se z centra rozeběhne jakýmkoliv směrem, dostane se do lesa dřív, než mu dojde dech.  Brňák je hrdý, že všechny svoje historické památky dokáže oběhnout za půl hoďky.
Pražák je nesmírně hrdý, že Praha má tolik historických památek. Je ale pravda, že naposledy byl u svatého Víta na školním výletě.

Dokažte, že vaše město je nejlepší, holky v něm jsou nekrásnější, pivo nejchutnější, lidi nejmilejší, parky nejzelnější, vzduch nejčistší, kluby nejzábavnější... Všechny důkazy posílejte na online@blesk.cz s heslem Praha nebo Brno.