Jejich máma Marie je dnes jediným potomkem slavného rodu Humbertů, kteří cirkus založili v roce 1857.

Historii opředené šapitó dnes vedou bratří Navrátilové z neméně slavného cirkusáckého rodu. S Humbertem projeli kus světa, celou Evropu a vlakem se pak přes střední Asii dostali až na Sibiř. Na rozdíl od jiných cirkusů se dnes pyšní obrovským počtem zvířat, od obřích pudlů, lam, zebry, koz, koňů, hada a velbloudů, kteří umí tancovat valčík, až po dravé šelmy. Sedm lvů a tři roční lvíčata, která zřejmě budou poprvé vystupovat za deset dnů v Ostravě-Hrabůvce.

Fotogalerie
4 fotografie

Největší atrakcí jsou ovšem tři medvědi Míša (10) a dvojčata Markíza s Matějem. Prohánějí se nejen na koloběžce, ale dokonce i na skateboardu. „Humberto si od pradávna zakládal na zvířatech. Máme jich sice požehnaně, ale už šetřím na slony. Přivezeme je z Indie a cesta nás bude stát možná více než samotní sloni,“ prozradil Blesku Bohumil Navrátil. Drezůra šelem podle něj trvá tak dva roky.

„Přivedl mě k tomu táta. I když to tak nevypadá, medvědi jsou nebezpečnější než lvi. Nemají totiž mimické svaly a proto musím být stále na pozoru,“ vysvětlil krotitel Bohumil Navrátil.

S Marií Humberto má čtyři děti. Nejmladší Mařenka (13) a Ludvík (15) vystupují dnes jako Helenka a Vašík z populárního seriálu. Do školy nechodí, mají mimořádný učební plán přes internet. Starší Karel je slavný žonglér a Bohunka zase hadí žena. „Sjíždějí nyní Evropu, uprosili mě na dva roky volna,“ povzdechnul si Navrátil. Humberto zavítal na téměř měsíc do Ostravy a pak se přesune na Karvinsko. V Praze plánuje představení na podzim.


Krmení pro 75 zvířat:
60 kilo masa
40 kilo ovsa
30 kilo chleba
40 kilo mrkve
2 metráky slámy
2 metráky sena