Nejvýraznější plzeňskou památkou je gotický kostel svatého Bartoloměje, který stojí přímo uprostřed náměstí Republiky. Může se pochlubit nejvyšší kostelní věží (102 metrů) v Česku, ze které je krásný výhled na celé město i okolí. Na mříži kostela si nezapomeňte sáhnout na andělíčka Osahánka. Plzeňané tvrdí, že se vám splní přání.

Za zmínku rozhodně stojí i vzorně vedená zoo logická zahrada s Dinoparkem znázorňujícím život prehistorických zvířat. Oceníte ji hlavně tehdy, jedete-li na výlet s dětmi. Pokud zatoužíte po koupání, jsou tady pro vás Bolevecké rybníky s umělou pláží s bezbariérovým přístupem a dokonce i ohništěm s připraveným dřevem.

V infocentru ochotně poradí

Západočeská metropole v současnosti usiluje o titul Evropské město kultury 2015 a je znát, že to Plzeňané berou skutečně vážně. Celé centrum je nově opravené, na náměstí se několikrát do roka pořádají řemeslné trhy, město se může pochlubit několika divadly, muzeem loutek, technickým muzeem ve Škodových závodech, nebo třeba nově opravenou rozhlednou Na Chlumu.

Při návštěvě Plzně rozhodně můžeme jen doporučit návštěvu infocentra na náměstí Republiky, které má přes léto otevřeno od 9 do 19 hodin. Ochotně vám v něm poradí nejen s náplní volného času a s dopravou, ale pokud budete chtít, zajistí vám i turistického průvodce nebo ubytování.

Fotogalerie
2 fotografie

Oktoberfest v plzeňském

Nakonec zpět k již zmiňovanému pivu. Zajímavosti o jeho výrobě se dozvíte v pivovarském muzeu nebo během hodinové prohlídky plzeňského pivovaru, která je spojena i s ochutnávkou. A pokud vám zlatavý mok zachutná, můžete si posedět v některé z desítek plzeňských hospod. Třeba v proslulé restauraci Na Spilce přímo v areálu pivovaru.

Na stejném místě bude od 27. do 28. srpna probíhat pivní festival Pilsner Fest, inspirovaný Oktoberfestem v německém Mnichově. „Oni mají lepší návštěvnost, my máme lepší pivo,“ komentují to s úsměvem Plzeňané.