Právě do ní zamířily první kroky inspekce v době oběda. Špinavý ubrus varoval už od začátku. Hovězí polévka byla vlažná, kuřecí plátek na žampionech zbytečně přesolený. A na WC chyběl toaletní papír, což obsluha okamžitě napravila. Přitom v restauraci bylo plno a spousta turistů musela odcházet, protože si prostě nesedli. Se stravovacími zařízeními se kolem centra Pelhřimova pytel rozhodně neroztrhl, člověk tedy musí vzít zavděk asi i restaurací Na Náměstí...

Infocentrum? OK!

Náladu nám zlepšilo informační centrum. Příjemná obsluha věděla všechno, na co se jsme se zeptali, podala kompletní přehled o možnostech města, pomohla zajistit penzion. Jen letáček o možnostech ubytování a stravování byl ještě z roku 2009. „Zatím jsme ho neaktualizovali. Stejně se tu moc lidí neubytovává, návštěvníci sem jedou na jeden den v rámci výletů,“ přiznala Monika Štěpánková. „Každopádně nechybí tu možnost od nejlevnějších ubytoven po hotely pro náročné,“ dodala. A co v Pelhřimově nenajdete? „Sháním půjčovnu dévédéček, ale mám smůlu,“ řekl jeden z návštěvníků infocentra.

Na pedálech nebo pěšky po svých

Ať už se Pelhřimov a jeho okolí rozhodnete propátrat po svých nebo na kole, rozhodně je na co se podívat. V infocentru vám rádi poradí, po jakých trasách se vydat. Nikdo, kdo ale do města zavítá, rozhodně nevynechá Muzeum rekordů a kuriozit. Najdete tu třeba nejdelší pomlázku, největší lžíci či kartáček a seznámíte se s více než 250 rekordy, které pelhřimovská agentura Dobrý den zaznamenala. Za vstupenku dáte 70 korun, děti do 15 let platí 40.

K jednomu rekordu přispěl i Blesk. Inspektorka totiž zdolala 135 schodů na vyhlídkovou věž kostela sv. Bartoloměje s plyšovou kozou v náručí. Váže se k tomu historka o hlásném Kotrčovi, který svou kozu vynášel pokaždé, když šel troubit na věž. Od roku 2001 už kozu vyneslo 6810 lidí. Za zmínku jistě stojí i expozice Zlaté české ručičky, kde uvidíte na šedesát unikátů ze sirek. Tady platíte stejně jako v Muzeu rekordů, ale lístek se dá na obě akce kombinovat a je to levnější. Pro děti je pak zážitkem i Muzeum strašidel. Cena za vstup je 15 Kč pro děti a 25 Kč pro dospělé.

 


 

Hodnocení:

***

Město se určitě snaží lákat turisty, ale k tomu nestačí zajímavá muzea. Mohla by tu být lepší možnost stravování kolem náměstí. I budovy si zaslouží více údržby. Každopádně tu na vás určitě dýchne klid a pohoda, personál je k turistům milý. Hodnotíme jako průměr.

 

★ – naprostá hrůza
★★ – raději nenavštěvovat
★★★ – průměr, ale být ve střehu
★★★★ – to už se vyplatí
★★★★★ – grandiózní