Zámek s krásným anglickým parkem vybudovali Thurn- Taxisové. Po válce jim byl odebrán, usídlilo se v něm například školicí středisko pro zaměstnance. Už tři roky po celkové rekonstrukci, je přístupný veřejnosti.

V pondělí zavřeno? Ne. Na tuto nemilou skutečnost narážejí turisté u většiny výletních cílů v Čechách. V Loučni vás to nepotká. Celé letní prázdniny je otevřeno sedm dní v týdnu. „U nás otvíráme i v pondělí jako každý den, tedy od 9 do 18:30 hodin,“ řekl Blesku Jiří Senohrábek, manažer zámku.

Děti se nudit nebudou...

Na zámku myslí především na děti. I prohlídky jsou jim přizpůsobené. Po prostorách provází buď sám záletný kníže, moudrá kněžna, nebo komorník. Návštěvníci jsou vtahováni do děje, děti odpovídají na otázky. Připadáte si jako na návštěvě u zámecké rodiny. Takže tady žádné znuděné děti nenajdete.

Pak přijde zlatý hřeb – deset bludišť a labyrintů v parku. Inspektorka Blesku v některých bloudila tak zoufale, že si vzala na pomoc Zuzku Svobodovou z Mnichovic, která tu byla s maminkou na výletě. A byla daleko úspěšnější, takže si vysloužila za odměnu bleskovou čepici a tričko. „Zabloudila jsem jen jednou v palisádovém bludišti,“ říká pyšně Zuzka, „ale travnatý labyrint i ostatní byla pohoda.“

Fotogalerie
3 fotografie

...a dospělí se můžou těšit na svíčkovou

Výlet do zámku Loučeň si udělaly i tři kamarádky maminky se svými malými dětmi. „Je to tu nádherné, pro děti bezpečno a ještě si vyhrají,“ shodují se Helena, Martina a Eva z Běchovic. Máte žízeň a hlad? Navštivte zámeckou restauraci, která se jmenuje Vtipná kaše. Můžete si dát specialitu vtipnou kaši (55 Kč) nebo čápy s mákem (70 Kč). To jsou koule z bramborového těsta osmažené, posypané mákem se švestkami. Inspektorce Blesku je servírovala Rozálie Nadívaná v historickém kostýmu . Dát si můžete výbornou svíčkovou  za 105 Kč, dětskou porci za 55 Kč a jako sladkou tečku pohár kněžny Marie s horkými švestkami za 55 Kč.

Ať inspekce hledala, jak hledala, chybičku nenašla. Snad jen to, že bylo horko k padnutí a možnost koupání žádná. „Máme tu rybníček s rybami, ale v přírodním stavu. To ke koupání není, a ani to nemáme v plánu,“ řekl Jiří Senohrábek.