1. Škoda na vlastním autě je kryta z povinného ručení. Omyl! Škodu způsobenou na vašem vozidle kryje havarijní pojištění, za které se dále připlácí. Povinné ručení – pojištění odpovědnosti za škodu z provozu vozidla – kryje jen to, co způsobíte jiným osobám.

2. Povinné ručení zaniká prodejem vozidla. Aby pojistná smlouva pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v případě jeho prodeje zanikla, musí pojistník – původní vlastník – své pojišťovně písemně oznámit, že jej prodal.

3. V případě dopravní nehody nezáleží na tom, jakou asistenční službu využiji. Záleží. Pokud totiž využijete, když je vaše auto nepojízdné, nabídku asistenčních služeb od poskytovatelů, kteří se náhodně objeví na místě, můžete mít velké problémy. A to v případě, že nejsou smluvními asistenčními službami vaší pojišťovny. S likvidací škodné události pak budete mít potíže.

4. Z povinného ručení se hradí jen škoda na autě. Povinné ručení se vztahuje nejen na škody na vozidlech, ale – a to hlavně – na škody na zdraví. Z povinného ručení hradí pojišťovny zraněným poškozeným bolestné, ztížení společenského uplatnění nebo třeba ušlý výdělek.

5. Když se mi stane nehoda, havarijní pojištění mi stejně nepomůže. Omyl. Pojištění například pokrývá přiměřené a účelně vynaložené náklady opravy v cenách nových náhradních dílů s odpočtem sjednané spoluúčasti, a to bez ohledu na stáří vozidla a míru zavinění pojištěného. Hradí většinou i účelně vynaložené náklady odtahu do servisu, mnohdy také určitý rozsah nákladů na náhradní vozidlo. Můžete tak ušetřit náklady ve výši až stovek tisíc korun!

6. Pokud s autem nejezdím nebo ho používám jen občas, pojištěno být nemusí. Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je ze zákona povinné. To znamená, že jej musí mít sjednané každé vozidlo zapsané v registru. Správní orgány mohou navíc za provozování vozidla bez povinného ručení udělit pokutu až 40 000 Kč. A pokud řidič nepředloží při silniční kontrole platnou zelenou kartu, může dostat pokutu až 3000 Kč. Jestliže víte, že nebudete auto nějakou dobu používat a nechce se vám zbytečně platit povinné ručení, pak jej lze dočasně odhlásit z registru vozidel.

7. Pojištění nepotřebuji, protože nebourám. I když nebouráte, povinnost mít pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je dána zákonem.

8. Pokud přestanu platit pojistné, smlouva automaticky zanikne. Mýtus! V případě, že nezaplatíte, pojišťovna je ze zákona oprávněna poslat upomínku. Ta obsahuje upozornění, že nezaplacením dojde k zániku pojištění. Teprve po uplynutí měsíční lhůty pojistná smlouva zaniká. Pojišťovně jste potom ale povinni uhradit dlužné pojistné do doby ukončení smlouvy.

9. V případě nehody mezi rodinnými příslušníky nebude žádná škoda uhrazena. Věcné škody mezi partnery a osobami žijícími ve společné domácnosti se nehradí, to je pravda, neplatí to ale pro škody na zdraví! Ty pojišťovny hradí.

10. Pokud se stanu účastníkem dopravní nehody, stačí si vyměnit telefonní čísla. Pokud není k bouračce přivolána policie, je zákonem stanovena povinnost sepsat a kompletně s dalším účastníkem dopravní nehody vyplnit společný záznam o nehodě. Pro bezproblémové vyřízení se také doporučuje místo nehody nafotit. Neprodleně předejte společně sepsaný záznam o dopravní nehodě pojistiteli.

Více o pojištění najdete na Jaksepojistit.cz.